Filip Brusselmans is een Sint-Niklase politieker, zetelend bij het rechtse Vlaams Belang. Toch wekt hij niet direct de indruk die iedereen van een Vlaams Belanger zou verwachten. Brusselmans is enorm sympathiek en leeft duidelijk in de 21ste eeuw. Hij weet maar al te goed hoe de persoon tegenover hem te bespelen, wat totaal niet negatief hoeft te zijn. De voorzitter van Vlaams Belang Jongeren praat op dezelfde manier als ik tegen mijn jeugdgenoten, en dat schept sfeer. Het zorgt ervoor dat alle stress die ik normaal voel voor een interview, wegvalt. Toch komt het stereotype van Vlaams Belang ook hier bovendrijven: Brusselmans is tot in de puntjes uitgedost. Ik vraag er meteen op los.
Waarom vindt u het zo belangrijk strak in het pak te zitten als politieker?
Filip Brusselmans: “Een parlementslid presteert uiteraard niet beter door een mooi kostuum te dragen. Als politicus vind ik het toch belangrijk er mooi uit te zien, want ik ben bevoorrecht om dit te mogen doen. Ik zie het dan ook niet als werk. Eerder als een kans om de burger te vertegenwoordigen. Ik mocht van m’n passie mijn beroep maken, dan is het niet meer dan normaal dat ik een soort van waardigheid probeer te behouden. Dat is uit respect naar de samenleving en naar de politiek toe. Als ik morgen bij de koning wordt uitgenodigd, dan zou ik daar zeker niet naartoe gaan met sneakers.”
U pikt er meteen een zeer specifiek voorbeeld uit, wat denkt u dan precies over de stijl van sp.a-voorzitter Conner Rousseau?
Filip Brusselmans: “Ik vind het jammer. Conner Rousseau is door z’n kledingstijl en taalgebruik een oorzaak voor de verkleutering van onze nationale politiek. Zo gaat hij niet dichter bij de mensen komen te staan, echt niet. Want hoe sta je dichter bij de mensen? Door met je voeten op de grond te staan en met je gedachten op de straat te zijn. Vlaams-Belang is daar een perfect voorbeeld van. Wij staan veel dichter bij onze kiezers dan de socialisten. Dat maakt van ons betere politici. Er zijn tal van leden bij het Vlaams-Belang die wekelijks contact hebben met de kiezers. Ik doe bijvoorbeeld elk weekend een aantal huisbezoeken, door corona ligt dat uiteraard stil. Ik ga eveneens elke donderdag naar de markt en sla daar een babbeltje met de mensen. Meneer Rousseau gaat één keer per jaar naar onze donderdagse markt, daar is dan een heuse cameraploeg bij van VTM. Dat is echt triest.”
Wie heeft u er toe aangezet om in de politiek te stappen?
Filip Brusselmans: “Wel, de absolute katalysator was Tom Van Grieken. Het is misschien wat slijmerig om te zeggen aangezien hij onze partijvoorzitter is maar toch is het zo. Tom staat voor Forza Flandria, en dat wil ik absoluut ondersteunen. Sinds ik als VBJ-voorzitter in het partijbestuur zit heb ik zeer nauw contact met Tom en andere kopstukken van onze partij. Maar die vergaderingen gaan er steeds erg professioneel aan toe, uiteraard.”
Waarom bent u partijlid van het Vlaams-Belang geworden? Wat sprak u precies aan?
Filip Brusselmans: “Ik kan u daar 1001 redenen voor geven. Het was voor mezelf een zeer evidente keuze en dat hing samen met hoe ik in de politiek beland ben. Toen ik begon te studeren, ben ik in de horeca terechtgekomen om daar een studentenjob uit te oefenen, om m’n studies te kunnen betalen. Ik werkte in een erg volks café, daar kwamen alle klassen van de samenleving: de rijke zakenman voor een lunch, de arbeider na z’n werk, of de poetsvrouw voor haar koffiepauze. Een café is een soort ontmoetingsplaats voor iedereen. Als barman was ik dan ook meer psycholoog dan iets anders. Doorheen die klassen was feitelijk bitter weinig verschil op te merken. Overal heerste een soort onrechtvaardigheidsgevoel, dat was voornamelijk de rode draad bij al die mensen. Ik wou daar iets aan veranderen. Van nature was ik al vrij rechtsgezind, ik ben ook gedurende 2 jaar praeses geweest van KVHV Antwerpen: een studentenvereniging. Daar kwam ik in contact met tal van politici. Ik heb die mensen beter leren kennen en het leek me uiteindelijk evident om voor het Vlaams Belang te kiezen. Ik voelde me er dan ook direct thuis. Dat is het in grote lijnen, maar als we inhoudelijk kijken kan ik u uiteraard nog wel wat redenen opsommen.”
Conner Rousseau is één van de oorzaken voor de verkleutering van onze nationale politiek.
Filip Brusselmans
U bent pas 23 jaar, dat is bijzonder jong voor een politicus, wat wilt u nog bereiken in uw verdere carrière?
Filip Brusselmans: “Dat is een zeer lastige vraag. Ik doe niet aan postjespolitiek, wat betekent dat ik me niet concentreer op een hogere post binnen pakweg 5 jaar. Wat ik wel wil doen, is een steen verleggen. Als dit lukt met partijpolitiek: super! Lukt dat niet? Dan zal ik daar ook mee stoppen. Ik zeg altijd dat ik maximum 15 jaar aan politiek zal doen, indien er in 2033 niets veranderd is, zal ik op mijn stappen terugkeren. Het voornaamste doel momenteel is horizon ’24. Het doel is om in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te zijn en om mee te besturen. Ik wil dan graag aan dat project meewerken, het zij vanuit het parlement, het zij vanop een ministerpost.”
U bent het jongste parlementslid ooit in het Vlaams parlement. U werd in 2019 verkozen. Hoe voelt dat voor u?
Filip Brusselmans: “Mijn leeftijd maakt geen groot verschil. Het is de maturiteit die het hem doet. Ik kreeg 11.000 voorkeurstemmen, dat had ik alleszins niet verwacht. Maar het was geen verrassing voor me dat ik verkozen was. We hadden gedacht om 4 zetels te halen voor Oost-Vlaanderen, ik stond op die 4e plaats dus leek het logisch dat het zou lukken. Uiteindelijk haalden we er 6, dat was uiteraard buiten verwachting! Maar aan de reactie van de mensen merkte je dat het de goede kant opging. Ik heb dus niet voor niks 3000 huisbezoeken op 4 maand tijd gedaan. Het was keihard werken, maar het heeft geloond en ik vond het fijn. In 2024 zullen we dus nog eens zo hard werken.”
Een klein jaar later wordt u met ruim 90% van de stemmen verkozen tot voorzitter van Vlaams Belang Jongeren. Welke acties voeren jullie precies als jeugdpartij?
Filip Brusselmans: “Het doel bestaat uit 3 pilaren, allereerst moeten we de talentpoel zijn van Vlaams Belang. Mijn taak is om talent te zoeken dat later kan doorstromen naar onze hoofdpartij. De tweede pilaar bestaat uit het werven van jonge leden. Onze partij populair maken bij de jeugd dus. Het derde aspect is dat VBJ het militante speerpunt moet zijn. De jeugd mag al eens tegen schenen schoppen, ze komen er gemakkelijker mee weg. Acties die voor de moederpartij op het randje zijn, kunnen we bij onze jongerenpartij wel organiseren. Dat is een enorm voordeel, want de boodschap komt toch aan. Dat zijn onze 3 kernpunten. Maar in tijden van corona is het erg zwaar om acties op poten te zetten.”
Is het niet lastig voor leden van VBJ om openlijk uit te komen voor hun lidmaatschap? Aangezien er nu eenmaal vaak kritiek komt op jullie manier van denken. Worstelen ze hiermee?
Filip Brusselmans: “Ik zou dat graag nuanceren. 15 jaar geleden was dat absoluut het geval, maar onze partij is zeker aan het normaliseren. We zijn de populairste partij bij de jeugd. 40% van de mannelijke jeugd zou op Vlaams Belang stemmen (peiling VRT). Er zit af en toe nog wat schrik in om er voor uit te komen, dat zal wel wegebben. Als we het cordon breken in 2024 zullen mensen met meer schaamrood op de wangen zeggen dat ze ooit op de VLD hebben gestemd, dan op Vlaams Belang. We moeten af van die angstcultuur.”
Het doel is om in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te zijn en mee te besturen.
Filip Brusselmans
Circa eind september 2020 werd er een heuse mars naar de Heizel georganiseerd door Vlaams Belang. Ongeveer 15.000 man daagde hiervoor op, vond u dat deze bijeenkomst strookte met de coronamaatregelen?
Filip Brusselmans: “Het was niet perfect, nee. Maar de meerderheid van de mensen die er waren hebben zich naar mijn mening erg goed aan die maatregelen gehouden. Ik was er zelf ook, dus heb alles nauwlettend kunnen volgen. Als partij konden we niet veel doen, we hadden een autorit georganiseerd om correcter met de maatregelen om te gaan. Dus niet zoals de BLM-betogingen, waar tevens verscheidene politici aan deelnamen, in een menigte die in het midden van een coronapiek op straat komt. Er waren ook schermen voorzien waar op te lezen stond: ‘Blijf in uw wagen zitten’.
Maar 15.000 man in bedwang houden, is niet gemakkelijk. Toch had 90% van de mensen die hun wagen verlieten een masker op, dus het was best ok. Op de Grote Markt in Sint-Niklaas doet ook niet iedereen het, dus commentaar is overbodig.”
Loopt u soms met schrik over straat nadat u verschillende doodsbedreigingen ontving? U werd hier ook lang voor beschermd door de lokale politie.
Filip Brusselmans: “Neen. De dag dat ik met schrik over straat loop, stop ik ermee. Ik krijg tot op de dag van vandaag bescherming van de plaatselijke ordediensten, waarvoor ik erg dankbaar ben. Het is misschien naïef maar ik vertrouw nog steeds op het gezond verstand van de burger. Momenteel lijkt het me gevaarlijker om als 18-jarig meisje in de stationsbuurt rond te lopen om 23u dan als politicus van het Vlaams Belang.”
Veranderen van geslacht mag niet het nieuwe normaal worden. Wat niet wilt zeggen dat een afwijking van de norm negatief hoeft te zijn.
Filip Brusselmans
U werd bekend nadat u de geslachtsverandering van VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck openlijk in vraag stelde. Wat vond u hier precies abnormaal aan?
Filip Brusselmans: “Ik ben blij dat u die vraag stelt, omdat ik dan ook de kans krijg om dat uit te leggen. Ik heb nooit de geslachtsverandering van de VTM-journaliste an sich bekritiseert. Wat ik wel heb bekritiseert, is het hele mediacircus daaromtrent. Want plots werd Van Spilbeeck een voorbeeld voor het nieuwe normaal. Iedere dag opnieuw werd met de loftrompet gestoken voor haar ongeziene moed. Ondanks dat ik dit geval niet wil specificeren, heb ik m’n twijfels over die zogezegde moed. Zij was tenslotte al meer dan 30 jaar getrouwd en had 2 kinderen. Als je dan plots zegt: “Kijk, ik voel me toch anders”, dan laat je je gezin eigenlijk ook in de steek. Dit mag niet het nieuwe normaal worden. Vervolgens moet ik daar nog wat woorden aan toe voegen, want hier stoppen de kranten al. Ik noem hen niet zot. De norm is dat er man en vrouw is. Wat niet wilt zeggen dat een afwijking van die norm negatief moet zijn, toch zal het nooit normaal zijn. Dat is gewoon volgens de natuurwetten zo. Als je een stok vindt om de hond mee te slaan zal dat wel lukken. Ik denk dat dit voorval me meer berucht, dan bekend gemaakt heeft.”
U bent Rooms-Katholiek, gaat vaak naar de eucharistieviering. Welke rol speelt uw geloof in uw leven?
Filip Brusselmans: “Oei, wat een diepe vraag. Als goede Katholiek zou ik moeten zeggen dat m’n geloof het belangrijkste is in m’n leven, maar dan zou ik liegen. Het is een enorm belangrijk aspect in mijn leven als individu. Ik heb op m’n bureau ook een vlag van het Vaticaan hangen. Maar professioneel hou ik me er buiten, ik ben dan ook groot voorstander van scheiding tussen kerk en staat. Maar het is absoluut een leidraad in mijn leven, op zondag ga ik ook vaak naar de mis, momenteel niet vanwege corona. Ik probeer online wel af en toe iets mee te pikken. Dat is jammer genoeg niet hetzelfde als het meditatiemomentje dat ik normaal beleef. Dan is elke zondag een hoogdag en eten we biefstuk-friet met een goede trappist! Als Waasland-Beveren speelt gaan we dan ook nog naar daar met de pastoor. Nu lijkt dat allemaal zo ver weg…”
Voor Brusselmans is het dus duidelijk, zijn politieke traject is nog maar net begonnen. Ik zou hem graag bedanken voor dit openhartig, fijn gesprek. Filip Brusselmans slaagde erin sfeer te creëren tijdens een online-interview, dat is niet iedereen gegeven! Erg bedankt voor dit gesprek, Filip.
Mauro Pauwels, 14/02/2021
Ik vind het een crème van een jongen. Mijn steun heeft hij
Een echte aanwinst voor de partij, mijn beeld van een èchte Vlaming. Maak ze wakker jongen!!!!!
Mauro,
Wederom een goed intervieuw ! Gedurfd en niet te platvloers ,lijkt mij niet evident met deze kwast ?! Het siert u om dit onderwerp niet uit de weg te gaan . Echter is weer gebleken dat de verpakking de inhoud niet volledig kan camoufleren … Mvg Bart