Overmorgen is het zover, dan start het klassieke voorjaar! De Omloop Het Nieuwsblad trapt zoals gewoonlijk het Vlaamse wielervoorjaar op gang. Daags erna hebben we aan Kuurne-Brussel-Kuurne een tweede semiklassieker op Vlaamse bodem. Op zondag 4 april wordt met de Ronde het kasseivoorjaar in Vlaanderen afgesloten. Michel Wuyts, dé bekendste wielercommentator van de Lage Landen, en Christophe Vandegoor, één van de meest gekende radioverslaggevers bij Sporza, blikken vooruit op het nakende wielervoorjaar.

Hoe spannend zal het komende wielerseizoen worden? Het is een vraag die vele koersfanaten zich momenteel stellen. Want wat valt er te doen aan het heerschappij van de drie groten: Alaphilippe, Van Aert en van der Poel… Zij lijken nu reeds de sleutel tot het ultieme succes in handen te hebben. Julian Alaphilippe mag z’n goede benen alvast tonen in de Omloop, daar komt hij als kopman van ‘The Wolfpack’ aan de start. Momenteel is het speculeren omtrent Mathieu van der Poel, hij stapte uit de UAE-Tour na één rit vanwege een besmet staflid bij z’n team, Alpecin-Fenix. Frappant: van der Poel won die ene rit in de Emiraten wel, na een waaierspektakel! Verder is het nog koffiedik kijken in de richting van Wout Van Aert, hij vertoeft momenteel nog op hoogtestage in het zuiderse Tenerife. Starten doet hij op zaterdag 6 maart, in de Strade Bianche. Samen met Michel Wuyts en Christophe Vandegoor fileer ik alvast de komende Vlaamse wielerklassiekers. Wie, wat, waar en hoe? De Sporza-mannen geven er u een zo goed mogelijk antwoord op! Allereerst vraag ik hen wie we mogen verwachten komend weekend.

OPENINGSWEEKEND

Eerst en vooral: wie verwachten jullie aan het front in het openingsweekend?

Christophe Vandegoor: “Niemand nieuw: het blok van Trek is ijzersterk, net als dat van Deceuninck-Quickstep. Bij de Amerikanen zullen we vooral Stuyven en Pedersen in het oog moeten houden. Verder merk ik bij Quickstep een enorm sterke formatie op. Daar wordt het echt al zaak van een knecht aan te duiden. Iedereen in hun ploeg zou in staat moeten zijn om het af te maken, buiten Tim Declercq dan. Verder is het kijken naar enkelingen: Søren Kragh Andersen zou in staat moeten zijn om ver te dragen. Van Jens Keukeleire verwacht ik redelijk wat. Ook Sep Vanmarcke moet in principe meekunnen, die zit nu toch al in het tweede deel van z’n carrière. Maar die hoop koesteren we al een aantal jaren…”

Michel Wuyts: “Sep Vanmarcke is nu hoofdverpleger in een verzorgingstehuis voor veteranen bij Israel-Start Up Nation. Hij heeft er nochtans een aantrekkelijk loon. Maar ik zou hem meer willen zien rijden. Hij zou in de Omloop al eens mogen proberen. Want hij probeert enkel in de Ronde en andere… Dat is te hoog gegrepen. Maar om terug te komen op de vraag: laat ik stellen dat de mannen die vorig jaar meededen, er dit jaar ook bij zullen zijn. Exclusief Wout Van Aert, hij neemt niet deel. De Omloop ligt de Belgen steeds goed. Er staat quasi altijd een Belg op het podium in de Omloop! Ik kom automatisch uit bij de troepen van Patrick Lefevere, waar Lampaert kanshebber is. Ik ben ook enorm gecharmeerd door de samenstelling van Team DSM, met Kragh Andersen en Benoot als spitsen. Die ploeg is enorm ondernemend, ze moeten eigenlijk in staat zijn om met 2-3 jongens de finale aan te vatten. Ik kijk ook uit naar de mannen van Bora, zij komen ook met een proper zevental. Al is het jammer dat Sagan daar niet bijzit. Bij hen zou het dan Politt moeten worden, om resultaat te rijden. Door de uitslagen van de Omloop van de afgelopen jaren uit te pluizen, heb ik tevens een ietwat minder bekende naam op de kop kunnen tikken, namelijk Arjen Livyns. Dat is een 26-jarige renner, rijdend voor het Franstalige Bingoal-Wallonie Bruxelles. Livyns zou zomaar eens een bommetje kunnen droppen aanstaande zaterdag. Ik ben heel benieuwd hoe de wedstrijd zal verlopen. Ik hoop van harte dat de koers wordt gekleurd vanaf dat we op antenne zijn, en dat we niet meer stilvallen.”

Sep Vanmarcke is nu hoofdverpleger in een verzorgingstehuis voor veteranen bij Israel-Start Up Nation.

Michel Wuyts

Momenteel zijn er speculaties gaande dat Mathieu van der Poel toch zou deelnemen aan de Omloop Het Nieuwsblad, wat kan hij daar doen? Initieel was het de bedoeling dat hij pas in Italië aan het klassieke voorjaar zou beginnen hé!

Christophe Vandegoor: “Dan heb je meteen twee torenhoge favorieten natuurlijk, met van der Poel en Alaphilippe. De rest zal dan hun koers moeten blijven rijden, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat de tactiek dan toch wat zou wijzigen bij de opponenten. Al is de volledige tactische planning daaraan aanpassen uiteraard niet de bedoeling. De koers moet nog gereden worden.”

Michel Wuyts: “Wie weet kiest hij nog voor bijkomende stages? Om zijn vormpeil wat op te krikken, het zal ook sterk afhangen van wat er achter de schermen gebeurd bij het team. Maar de kans is groot dat ‘Flanders Classics’ wel wat euro’s zal willen neertellen om de Nederlands kampioen aan de start te krijgen.”

De mannen van Quickstep starten aan de Omloop met een ijzersterk team. Kan die zege hen wel ontlopen, Michel?

Michel Wuyts: “Vanzelfsprekend. Stybar won de Omloop 2 jaar geleden voor ‘The Wolfpack’. Maar voor 2018 was het al van 2005 geleden dat Quickstep nog won in de Omloop, toen met Nick Nuyens. Er zullen ook heel wat renners weer profiteren van het beulenwerk van Deceuninck. Ik wil graag een antwoord op de volgende vraag: zal Deceuninck-Quickstep verschillende renners uitspelen of houden ze het bij Alaphilippe? Er zal verstandig gereden moeten worden om te winnen.”

Wat moeten mannen zoals Stybar, Kragh Andersen en Lampaert gaan doen in het openingsweekend? Moeten zij nu optimaal gaan profiteren van de afwezigheid van de 2 grote namen?

Christophe Vandegoor: “Søren Kragh is een zeer slimme renner, dus hij zal in elke klassieker resultaat proberen rijden. In principe moet de Omloop hem liggen, hij werd daar vorig jaar ook derde. Dat geldt ook voor Yves Lampaert. Ook Tim Wellens zou in de Omloop goed voor de dag moeten komen. Ik geef Wellens momenteel ook meer kans op winst in de Ronde dan op een zege in Luik-Bastenaken-Luik.”

Michel Wuyts: “Als ze hun verstand gebruiken steken ze al wat van hun energie in het openingsweekend. Maar ze mogen niet gaan lopen van de tegenstand, uiteraard. Ze zullen het in blok moeten aanpakken om Alaphilippe, van der Poel en Van Aert te doen breken.”

Olympisch kampioen Greg Van Avermaet is zoals gewoonlijk net op tijd in topvorm voor de klassiekers. Moet hij dit seizoen mikken op een koers zoals de Omloop of de E3? Of kan de ancien zich toch focussen op de Ronde met z’n nieuwe team, AG2R?

Christophe Vandegoor: “Ik denk dat z’n kansen statistisch gezien veel hoger liggen komend weekend dan in de Ronde. Rekening houdend met het feit dat Van Aert en wie weet ook van der Poel daar niet aan de start komen. In de Ronde Van Vlaanderen zou echt alles moeten meezitten om bij de drie tenoren te kunnen aanklampen. Van Avermaet biedt garantie op regelmaat, maar uiteindelijk gaat het over die overwinning hé. Ik vrees dat Greg de punch niet meer heeft om dat te flikken.”

Michel Wuyts: “Zeg nooit nooit. Maar hij zou inderdaad een geweldige superdag moeten hebben! Op de koop toe zal de rest dan ook een enorme baaldag moeten hebben, men maakt mij niet wijs dat als je 35 bent, je nog de betere kan zijn van van der Poel of Van Aert. Het wordt een probleem. De Omloop ligt Van Avermaet veel meer dan de Ronde.”

Vorig jaar won Jasper Stuyven de Omloop, net voor Yves Lampaert.

Zondag wordt Kuurne-Brussel-Kuurne verreden. Opperen jullie een sprint? Of zal het afgewerkt worden met een ontsnapping à la Jungels of Asgreen, zoals in de voorbije 2 edities?

Christophe Vandegoor: “Dat is enorm moeilijk te voorspellen. Soleren is een optie, dat is bewezen in het verleden. Maar dat is echt wel koffiedik kijken, ik kan er weinig over zeggen.”

Michel Wuyts: “Men voorspelt erg goed weer, dus ik reken op een gereduceerde sprint. Een uitgedund peloton van 50 man moet mogelijk zijn aan het eind. Dan laat ik wel in het midden wie winnen zal.”

‘DE GROTE 3’

Hoe komt het eigenlijk dat wereldkampioen Julian Alaphilippe nu ook steevast in de Vlaamse klassiekers topfavoriet is? Is dat uitgaande op zijn naam en faam of toch omdat hij mee was in de Ronde vorig jaar, tot zijn val weliswaar?

Michel Wuyts: “Hij reed in de Ronde dan wel fluitend, maar niemand zegt dat ie daarna niet ineen zou gezakt zijn… Het was nog lang niet beklonken! Lefevere kan wel zeggen dat hij zou gewonnen hebben, maar dat weet ik niet. Het zal ook dit jaar niet evident zijn in de kasseiklassiekers. Hij mag vooral niet te vroeg pieken want Alaphilippe moet door tot en met Luik.”

Christophe Vandegoor: “Daar ben ik het niet eens met Michel. Zonder Alaphilippes valpartij had ik het nog wel eens willen zien in de Ronde Van Vlaanderen. Als je als lichtgewicht zo goed meekan op die zware beklimmingen… Amai, dat was toch zelden vertoond. Zomaar stilvallen lijkt me dan niet echt mogelijk. Dat wordt op voorhand veel te goed ingeschat en ook tijdens de koers bekeken door de ploegleiding.”

Zonder Alaphilippes valpartij had ik het nog wel eens willen zien in de Ronde Van Vlaanderen.

Christophe Vandegoor

Wout Van Aert reed nog niet op de weg. Hij start pas begin maart in Siena, voor de wittewegenklassieker, ook gekend als de Strade Bianche. In de Sporza-podcast ‘De Tribune’ opperen José De Cauwer, Thijs Zonneveld en ook jij, Michel, dat Van Aert niet genoeg klassieke bescherming heeft in z’n team. Kan de transfer van Nathan Van Hooydonck daar verandering in brengen?

Michel Wuyts: “Volstaat dat? De naam dragen van je oom? Ik heb er nog niet veel van gezien. Men verwacht teveel. Gaat hij nog stappen zetten? Gaan z’n groeijaren nog komen? Hij is op weg om een goede knecht te worden maar geen kopman, vrees ik. Ik denk dus ook niet dat hij genoeg bescherming biedt voor Van Aert.”

Christophe Vandegoor: “Als Van Hooydonck een stap voorwaarts zet wel. Tot op heden heeft ie enkel in dienst gereden voor Greg Van Avermaet. Ik hoop op een ontbolsterende Nathan Van Hooydonck. Het feit dat een jonge knaap als Olav Kooij bij Jumbo-Visma nu al voor de leeuwen gegooid wordt duidt toch dat er niet veel klassieke weelde aanwezig is bij de Nederlanders. Toch relativeer ik dat, Wout Van Aert heeft al bewezen dat hij geen helpers nodig heeft om de koers af te maken. Ik ben wel benieuwd of hij snel genoeg klaar geraakt voor zowel de Strade als Sanremo, aangezien z’n coach aangaf dat hij door de cyclocross wat te dik stond. Maar zelfs al schiet hij daar een kemel, als ie Parijs-Roubaix wint is iedereen dat vergeten.”

Michel Wuyts: “Klopt, niemand zal het hem kwalijk nemen als Wout niet meteen kan scoren. Hij is ook papa geworden, dat heeft wat complicaties gekend. Dat heeft z’n vorm ook wat doen dalen, maar we gaan de beste Van Aert in de Ronde en Roubaix zien.”

Vorig jaar waren Van Aert, van der Poel en Alaphilippe de primussen in de Ronde. Op 35km van de streep knalde de wereldkampioen tegen een motor, waardoor de andere 2 kemphanen ‘skeute’ waren.

Waar maakt van der Poel het meeste kans om een onemanshow op te voeren, zoals hij dat graag doet?

Michel Wuyts: “Dat zal in Parijs-Roubaix zijn. Zelfs als Van Aert een goede dag heeft zal ie z’n tenen mogen uitkuisen om de Nederlander te volgen daar… Het zou zomaar eens kunnen dat Mathieu reeds aanzet op pakweg 50km van de streep. Dan is de rest gezien! Normaal kan je in je eerste Roubaix niet winnen, maar van der Poel is een zeer uitzonderlijk talent!”

Is er iemand die in het komende Vlaamse voorjaar Mathieu, Wout en Julian zal kunnen evenaren?

Christophe Vandegoor: “Daar twijfel ik sterk aan. Misschien is er ergens een eendagsvlieg die kan aanklampen. Als de grote 3 dan naar elkaar beginnen kijken, zou de vierde man kunnen profiteren. Ik denk dan meteen aan Mads Pedersen, toch wel een hele sterke renner. Maar in principe steken van der Poel, Van Aert en Alaphilippe er bovenuit, met kop en schouders!”

Michel Wuyts: “Op dit ogenblik niet. Het is ook geweldig voor een journalist om tijdens de koers te ontdekken dat er iemand is die dat lijstje kan aanvullen. Laat het maar op ons afkomen, ik ben benieuwd. Want ik zie het niet meteen. AG2R, Deceuninck, DSM en Bora kunnen de handen in elkaar slaan om de laaglanders op hun knieën te dwingen, eventueel.”

TWEEDE RIJ

Welke outsider zien jullie aan het front verschijnen de komende weken in Vlaanderen?

Christophe Vandegoor: “Ik hoop op kansen voor de Deen: Kasper Asgreen. Als hij mag van Deceuninck-Quickstep, tenminste. Ik ben ook benieuwd naar Oliver Naesen. Hij moet nu optimaal gaan profiteren van de komst van Greg bij AG2R. Tevens heeft hij Stan Dewulf erbij gekregen, Oli zal niet meer alleen zitten in de finale en heeft dus geen excuses meer voor mindere resulaten. Voor Naesen is het nu het moment om een klassieker te winnen.”

Heeft Naesen z’n eigen doodsvonnis niet getekend met de komst van Greg Van Avermaet? Zal de olympisch kampioen niet vaker worden uitgespeeld?

Christophe Vandegoor: “Dat weet ik niet. Naesen is vast meubilair bij AG2R-Citröen. Diep in de finale zou er wel eens meer gekeken kunnen worden naar Greg omdat hij die gouden bandjes heeft. Daar zou Naesen gebruik van kunnen maken.”

Michel Wuyts: “Als ze met twee in de finale komen zal Van Avermaet altijd kopman zijn. Baas Van Avermaet zal het op zijn leeftijd niet meer laten liggen, maar als ze pertinent op z’n wiel rijden zal hij inderdaad wel eens zeggen: Vas-y, Oli! Met dit team is AG2R hun klassieke voorjaar niet geslaagd zonder één overwinning. Maar dat moet nog geen topkoers zijn, eventueel de E3…”

Ooit streden ze nog in de Binckbank Tour voor de winst, nu rijden Oliver Naesen en Greg Van Avermaet samen bij het Franse AG2R-Citroën.

Welke outsider verwacht jij te zien presteren, Michel?

Michel Wuyts: “Ik denk aan Philippe Gilbert. Dat is tegenwoordig een échte outsider slash underdog geworden. Ik vraag me af of hij het nog kan afwerken, alhoewel hij het aan z’n stand verplicht is. Of zou hij dan jongerenopleider worden bij Lotto-Soudal? Daar hebben ze een resem aan jonkies aangetrokken hé. Als Gilbert z’n 5de monument nog wilt winnen, zal hij de rest moeten verschalken in de laatste kilometer, een beetje zoals Andrei Tchmill, anno 1999. Jammer, vroeger kon Gilbert rekenen op een sterke sprint bergop. Die punch is hij verloren.”

Matteo Trentin verhuisde deze winter naar Team UAE, hij zal daar een klassieke tandem gaan vormen met Kristoff. Met Van Avermaet bij CCC boterde het al niet, waarom zou dat nu wel zo zijn met Kristoff?

Michel Wuyts: “Ik denk dat het niet simpel is om samen in één team te zitten met Trentin. Het is een jongen die zich continu wilt bewijzen hé. Dat WK in Yorkshire zit hem volgens mij nog steeds diep… Net 2de worden, auwtch! Trentin is eigenzinnig, maar ook Alexander Kristoff is dat. Al heeft de Noor het voordeel dat hij kan afwachten en rekenen op z’n sprint.”

Als Gilbert z’n 5de monument nog wilt winnen, zal hij de rest moeten verschalken in de laatste kilometer.

Michel Wuyts

PETER SAGA(N)

Zowel supporters als de wielerwereld tasten momenteel erg in het duister omtrent Peter Sagan. Hij zal niet starten in het openingsweekend na een tekort aan trainingen, en door een opgelopen coronabesmetting. Is de neergang van zijn carrière nu definitief ingezet? Zien we de oude Peter de Grote ooit nog weer?

Christophe Vandegoor: “Zijn uitslagen spreken niet in z’n voordeel… Ik nam onlangs een podcast op met één van z’n ploegmaats, Jordi Meeus. Hij zei me dat Sagan er klaar voor is, maar ja… De Slowaak heeft al zoveel gewonnen, maar de scheiding met z’n vrouw zal er serieus in hebben gehakt. Z’n laatste grote overwinning dateert van 2018, met name op de piste in Roubaix. Dat is straks 3 jaar geleden!”

Hoe gaat het overigens met Jordi Meeus na z’n vallen in Bessèges en Almeria? Hij is een sterk opkomend wielertalent van Belgische afkomst, toch iemand om in de gaten te houden!

Christophe Vandegoor: “Hij is inderdaad twee keer fameus tegen de grond gegaan, maar ondervindt geen hinder. Zondag is hij gewoon kopman voor Bora-Hansgrohe in Kuurne!”

Michel, wat is jouw kijk op de zaak Sagan?

Michel Wuyts: “Peter Sagan is in elk geval niet klaar voor het voorjaar. We zullen nog een tijdje moeten wachten op het antwoord. Sagan heeft 10 jaar lang de mooiste koersstijl laten zien, daar hebben we enorm van genoten. Hij staat er al sinds z’n 19de, ik vrees dat het enorm op hem weegt, zijn carrière.”

3 jaar geleden won Sagan nog Parijs-Roubaix, nu lijkt de ex-drievoudig wereldkampioen weg te zakken onder het puin van z’n palmares: “De scheiding met z’n vrouw zal zwaar op hem hebben gewogen!”, meent Christophe Vandegoor.

VERDER…

Michel: de UCI besliste om het dalen op de buis en de armen gekruist over het stuur leggen te verbieden. Wat vind je van die maatregelen?

Michel Wuyts: “Het haalt authentieke schoonheid weg. De UCI zou beter iets doen aan het beveiligen van het gehele parcours…”

Laatste vraag, mannen. Denken jullie dat het coronavirus nog een stokje kan steken voor het nakende wielervoorjaar?

Christophe Vandegoor: “Eind vorig jaar hebben ze alles zeer goed georganiseerd. Zonder publiek kan het ook. Met die wetenschap komt het volgens mij wel in orde.”

Michel Wuyts: “Ik had niet verwacht dat ze vorig jaar zoveel konden rijden. Ik zou niet versteld zijn als er nog wat koersen worden geschrapt, maar we geraken zeker in Luik!”

Erg bedankt, Christophe en Michel! Nu wordt het afwachten: wie schiet er raak in de Vlaamse klassiekers? U kan op koersdagen steeds terecht bij de mannen van Sporza!

Mauro Pauwels, 26/02/2021

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *