Bieles - Luxembourg - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme - Wout van Aert (Bel) - Mathieu van der Poel (Ned) mechanical problems flat tire pictured during World Championships Cyclocross - Elite men - photo Anton Vos/Cor Vos © 2017 © Photo News ! only BELGIUM !

Op 30 en 31 januari wordt het WK cyclocross gereden in badstad Oostende. Op zondag 31 januari is het de beurt aan de mannen! Ik belde met één van Vlaanderens beste sportjournalisten, Ruben Van Gucht, en polste naar zijn verwachtingen over dit wereldkampioenschap bij de heren in het veld. Krijgen we een battle tussen Mathieu Van Der Poel en Wout Van Aert? Of herrijst een andere renner, zoals bijvoorbeeld Laurens Sweeck? Op al uw vragen een antwoord in deze voorbeschouwing door Ruben Van Gucht!

WK ELITE MANNEN

We zitten in de laatste rechte lijn. Het WK veldrijden bij de heren gaat binnen iets meer dan een week van start. We komen ’s middags onze zetel niet uit en genieten met een hapje en een drankje van – hopelijk – een spannende cross. Maar waar kunnen we ons aan verwachten bij de elite heren? Wie zal zijn superbenen mogen demonstreren op het strand van Oostende, en wie kan er daarna nog mee in het technische gedeelte? Rekening houdend met het feit dat een steile brug tussen die twee delen verwoede pogingen zal doen om de benen van de renners te slopen. Ruben probeert u zo goed mogelijk voor te bereiden, op wat eindelijk weer een spannend WK zou moeten worden.

Dé prangende vraag die op ieders lippen brandt: hoe moet Wout Van Aert zijn wedstrijd indelen om Mathieu Van Der Poel te kloppen op dit WK?

Ruben Van Gucht: “Dat is een hele goede vraag, maar ik zou je er geen antwoord op kunnen geven. Omgekeerd ook niet, trouwens. Het is zo moeilijk om die jongens in te schatten. Als je nu kijkt naar de wereldbekercross in Dendermonde, dat is nu wel een heel ander parcours maar toch… Je denkt vooraf ook dat ze elkaar continu zullen bekampen in die cross en uiteindelijk rijdt Wout iedereen op 3 minuten, ook Van Der Poel. Maar de week nadien doet Mathieu dan iets waarvan je denkt: hoe doet-ie het? In Hulst was hij superieur vanaf ronde 1 en kwam Wout er niet aan te pas. Zo zit je weer met een heel ander verhaal! Kijkend naar het parcours ben ik toch geneigd om Mathieu een streepje voor te geven. Het is heel veel op de fiets blijven zitten en zelden met lopen, als er geen extreme weersomstandigheden zijn tenminste. Dus dan denk ik dat het parcours net wat meer in de huidig wereldkampioen z’n voordeel is. We moeten ook onder ogen durven zien dat Wout Van Aert nu eenmaal al meer is geklopt in onderlinge duels door Van Der Poel dan omgekeerd.”

Kijkend naar het parcours ben ik toch geneigd Mathieu een streepje voor te geven.

Ruben Van Gucht

Ja, hoe is jouw kijk op die situatie? Vele Belgen vinden Van Aert momenteel de evenknie van Mathieu op dit moment. Schat jij de Nederlander toch nog wat hoger in?

Ruben Van Gucht: “Ik denk dat we heel vaak focussen op de vorm van de dag. Kijk naar de behaalde titels en overwinningen: ze staan qua wereldtitels nu wel met z’n tweeën gelijk. Maar, Van Der Poel heeft toch echt meer dan een streepje voor, zeker als je let op zijn winstpercentage. Sven Nys was ook de grote kampioen. Die is ook weleens geklopt door Bart Wellens, Niels Albert en Kevin Pauwels. Maar wat belangrijk is zijn die overall-resultaten. Mathieu Van Der Poel doet het, kijkend naar de carrière die hij reeds had in het veld, nog beter dan Van Aert. Het wordt tot op de laatste dagen speculeren. De komende dagen worden nog cruciaal voor de renners. De twee kemphanen zijn beiden nog op buitenlandse stage, en zullen de afweging gaan maken: hoe hard train ik nog naar aanloop van het wereldkampioenschap?”

Wie kan ‘de grote twee’ in toom houden op deze omloop als ze op hol slaan? Tom Pidcock?

Ruben Van Gucht: “Als Van Der Poel en Van Aert echt op hol slaan houdt niemand ze bij! Op dit parcours ook Tom Pidock niet. Hij scheelt 16 kilo met die twee. Plus, hij aardt gewoon beter op een heuvelachtige omloop. Dit is pure krachtpatserij in het zand en dat is niks voor zo’n lichtgewicht als Pidcock, het tweede deel moet hem beter liggen, vanwege de techniciteit van het parcours, maar toch. Die jongen is ook pas 21, dus dat kan je hem niet kwalijk nemen. Natuurlijk is hij eventueel wel de man die er in Oostende het dichtst tegenaan zal leunen vanwege zijn uitzonderlijke talenten en superieure klasse. We mogen hem op dit parcours gewoon niet té hoog inschatten.”

Is het zand van Oostende spek naar de bek van Laurens Sweeck of is hij volgens jou reeds afgeschreven dit seizoen?

Ruben Van Gucht: “Het zand zou hem moeten liggen. Vroeger zag je ook dat crossers als Vervecke en De Clercq heel erg naar zo’n WK konden toeleven. Toen werden er wel nog andere middelen gebruikt om te winnen, jammer genoeg. Toch zie ik in Sweeck potentieel om ook naar dit WK toe te leven. Hij weet dat hij die motor van Wout of Mathieu niet heeft. Dat hij geen stroken à la Iserbyt of Aerts kan rijden. Maar hij zal maar al te goed beseffen dat dit een omloop naar zijn hart is en dat hij deze kans moet grijpen. Sweeck moet niet voor de winst gaan, met een plek op het podium is hij al lang tevreden.”

De 3 groten bij Pauwels Sauzen-Bingoal lagen na het BK in Meulebeke weer even in de clinch door de zoveelste miscommunicatie. Ook de ploegleiding sprak zeer strenge taal. Zijn die elkaar niet aan het dooddoen met al die kritiek, het is tenslotte niet de eerste keer dat zoiets gebeurt?

Ruben Van Gucht: “Ja, het is inderdaad niet de eerste maal dat dit gebeurt, wat erg triest is. Ik herinner me dat er na de veldrit in Diegem vorig jaar ook een serieus haar in de boter zat. Men had daar dan wat over gevraagd aan de ploegleiding en niemand is eigenlijk te weten gekomen hoe dat kwam. Mario De Clercq, ploegleider van het team, had wel eens gezegd dat concurrentie beter maakt. Maar er is één groot nadeel, namelijk dat ze met drie sterke renners zitten en er geen van de drie écht boven uitsteekt. Niet Vanthourenhout, die overigens op dit WK hoogstwaarschijnlijk top 5 kan halen, niet Sweeck en niet Iserbyt. Dat creëert een onduidelijke pikorde. Op den duur denken ze allemaal dat ze de beste zijn. Begin dit seizoen stak Iserbyt er echt bovenuit, toen was het duidelijk, dan reden ze vol voor de Europees kampioen, maar nu…?”

In de Superprestigecross in Merksplas stonden de 3 toppers van Pauwels sauzen-Bingoal samen op het podium. Nu heerst er onrust: “Er is een onduidelijke pikorde”, aldus Ruben Van Gucht.

Het verhaal Iserbyt kreeg na de cross in Zolder een compleet andere wending. Hij viel zwaar en raakte geblesseerd aan z’n elleboog. Tot overmaat van ramp viel hij in Hulst een tweede maal én stapte hij af op het BK nadat hij volledig wegzakte in het compacte peloton. Kunnen we wel op hem rekenen in Oostende?

Ruben Van Gucht: “Eli Iserbyt is voor mij een heel groot vraagteken. Winnen zal hij niet doen. Maar hij is een man met superveel talent, al komt hij nog niet in de buurt van Mathieu en Wout. Podium acht ik wel nog mogelijk voor Eli omdat er een hele tijd zit tussen het BK, waar hij afstapte, en het WK. Misschien komt er nog een goed gevoel in aanloop naar 31 januari. Op dit moment zou ik de kaarten waarmee Eli Iserbyt het moet doen niet in handen willen hebben.”

Op dit moment zou ik de kaarten waarmee Eli Iserbyt het moet doen niet in handen willen hebben.

Ruben Van Gucht

Geef je ploegentactiek van de Belgische nationale ploeg een kans op het WK veldrijden? Om bijvoorbeeld Van Der Poel van de titel te houden of staat de Nederlander daarboven?

Ruben Van Gucht: “Ik geloof niet echt in ploegentactiek bij de cross. Je haalt in het veld niet zoveel voordeel als je in een wiel kruipt, of afstopt. Misschien een klein beetje, maar alleszins niet genoeg om effect te kunnen hebben. Een voorbeeld? Als Aerts op kop rijdt en Mathieu en Wout zitten er een seconde of tien achter. Het heeft geen zin voor Van Aert om dan af te stoppen. Indien Mathieu goed is hoeft die gewoon 5 minuten door te trekken en dan heeft die de kloof op Aerts dichtgereden en ligt Toon Aerts hoogstwaarschijnlijk nog in de lappenmand ook!”

In verband met Toon Aerts: hij heeft erg veel gesukkeld het afgelopen seizoen maar lijkt juist op tijd te pieken voor het WK. Hoe schat je zijn kansen in?

Ruben Van Gucht: “Ik ben van mening dat Aerts momenteel geen kans maakt op het podium in Oostende. Hij geeft me een vrij bleke indruk, nog steeds. Deze omloop is net niet genoeg ‘stoempen’ voor Toon om in de buurt van het podium te kunnen belanden. Dan geef ik Sweeck, Iserbyt, Vanthourenhout en Pidcock meer kans op een schavotje, ik laat in het midden het welke! Ook Van Der Haar kan wel wat! Hij rijdt één van de sterkste seizoenen uit z’n carrière en heeft zichzelf terug op de voorgrond gezet. Zolang het niet te moeilijk en zwaar is maakt de tweede Nederlander in rang ook wel kans op een mooie plaats in Oostende.”

Nog een fijn weetje: de Vuelta-winnaar van 2015, Fabio Aru, gaat deelnemen aan het WK. Met welk doel komt die aan de start?

Ruben Van Gucht: “Ik denk dat die jongen daar wel iets wilt doen. Aru zal niet zomaar afzakken naar een WK cyclocross. TV-matig vind ik dat erg interessant! We kunnen die jongens eens interviewen en we gaan automatisch op hem letten. Michel Wuyts zal hem ook wel een paar keer vernoemen in de eerste rondes. Die zal zich wel bezighouden met te kijken op welke plaats de Italiaan hangt. Maar na 2-3 ronden zullen we hem toch moeten vergeten, denk ik.”

Berggeit Fabio Aru rijdt mee in Oostende: “Na 2-3 ronden zullen we hem moeten vergeten”, meent Van Gucht.

Over Michel Wuyts gesproken, hij krijgt de laatste dagen heel wat kritiek van de fans van Wout Van Aert omdat Wuyts niet objectief genoeg zou zijn tijdens de cross. Hij zou Mathieu Van Der Poel te vaak noemen tijdens de veldritten. Je geeft zelf commentaar op het vrouwenwielrennen, wat is jouw kijk op die kritiek?

Ruben Van Gucht: “Ik geloof absoluut in de objectiviteit van Michel. Ik vrees dat elke collega die hier commentaar geeft op de redactie, of de sport leest, wel eens kritiek zal krijgen. Ik heb vanmiddag in het sportjournaal gezegd dat Refaelov (Royal Antwerp FC) veel kans maakte op de Gouden Schoen in het voetbal en ik kreeg meteen erna een bericht van een Beerschot-supporter dat ik Refaelov te veel loofde. Ja, wij geven ook alleen maar de feiten mee hè. Lior Refaelov heeft gewonnen ook! Je moet je daar gewoon niks van aantrekken!”

Tot slot vraag ik jou ook nu om jouw pronostiek, Ruben. Wie wint het WK veldrijden bij de mannen?

Ruben Van Gucht: “Liefst een Belg, maar ik denk toch Mathieu Van Der Poel!”

Bedankt, Ruben!

Bij deze zit deze tweedelige reeks erop. U zag maandag al de voorbeschouwing bij de vrouwen verschijnen, en nu dus ook die bij de mannen. Hopen op fijne wereldkampioenschappen, nu! Veel crossplezier!

Mauro Pauwels, 20/01/2021

Eén reactie op “Het WK veldrijden bij de elite heren, voorbeschouwd door Ruben Van Gucht!”
  1. Het gaat bij de commentaar van Wuyts niet over hoeveel hij Wout en Mathieu vernoemt, maar wel hoe.
    Als hij over VDP altijd bezig is over de maestro en de grootmeester, maar de hele tijd met een vergrootglas zoekt naar eventuele fouten van Wout is dat verre van objectief.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *