Dubendorf - Switzerland - wielrennen - cycling - cyclisme - radsport - Brand Lucinda (Netherlands) - Alvarado Ceylin del Carmen (Ned) - Worst Annemarie (Ned) pictured during the World Championships cyclocross for elite women in Dubendorf, Switzerland - photo Anton Vos/Cor Vos © 2020

Op 30 en 31 januari wordt het WK cyclocross gereden in badstad Oostende. Op zaterdag 30 januari is het reeds aan de vrouwen! Ik belde met één van Vlaanderens beste sportjournalisten, Ruben Van Gucht, en polste naar zijn verwachtingen over dit wereldkampioenschap bij de vrouwen in het veld. Zal Lucinda Brand haar topseizoen verzilveren met een regenboogtrui? Of zal Ceylin Alvarado toch als sterkste voor de dag komen in het zand van Oostende? Op al uw vragen een antwoord in deze voorbeschouwing door Ruben Van Gucht!

WK ELITE VROUWEN

Naar aanloop van het WK bij de vrouwen kunnen we reeds enkele dingen concluderen. Lucinda Brand is in de vorm van haar leven, althans in het veld. In december pakte ze maar liefst 5 crosszeges! Ceylin Alvarado kende een middelmatig seizoen in haar regenboogtrui, maar vocht telkens bikkelhard terug, waardoor ze alweer een hele tijd terug netjes aansluiting kon maken met de top. Daartegenover staat nog een Nederlandse spring-in-’t-veld, namelijk Denise Betsema. Zij steeg het afgelopen seizoen weer boven zichzelf uit na een maandenlange schorsing vanwege een positieve test op het nemen van anabole steroïden. Maar ook zij is nu helemaal terug. Deze 3 namen zijn dan ook de meest logische favorieten voor het WK, dat wordt verreden in zowel het zand als het gras en sintel van Oostende. Beide delen zijn apart en worden met elkaar verbonden door een indrukwekkende brug.

Ik pols bij Ruben allereerst over wie zijn favoriete is voor de wereldkampioenstrui en stel hem enkele vragen over de Nederlandse vrouwen, zij zijn tenslotte de absolute top in het veldrijden. Daar kan je niet onderuit. Wat ik me allereerst enorm afvroeg, is Lucinda Brand wel te kloppen? Van Gucht is overtuigd van wel, hij zoomt meteen ook in op de underdog, voormalig Europees kampioene Annemarie Worst.

Ruben Van Gucht: “Laat me eerst en vooral zeggen: het WK bij de vrouwen is nog lang niet gereden! Lucinda Brand is in zeer goede doen, maar het is niet het parcours dat zij vooropstelt. Het zal heel erg op de kracht aankomen in dat mulle zand, waarna de techniek wordt aangesneden in het gras! In dat opzicht zal het een zeer spannende strijd worden bij de vrouwen. Voor mij staan Brand, Alvarado en Betsema op dezelfde hoogte. Misschien doe ik daar ook nog wel Annemarie Worst bij, dat zal zichzelf nog moeten uitwijzen. Worst heeft de luxe dat ze in de luwte van de 3 groteren heeft kunnen groeien. Ze is er voor de superprestigecross in Zolder 2 weekjes uit geweest omdat het blijkbaar vierkant draaide en ze heeft me enorm verrast toen ze er weer bij was. Ik ging ervan uit dat ze dan wel weer wat tijd zou nodig hebben om haar plek weer in te nemen maar ze heeft in Heusden-Zolder erg lang bij Brand en Alvarado gereden, in die zin was ik dus echt wel positief verrast van haar ‘comeback’. Als ze op 30 januari geen stress voelt en met een los gevoel naar het WK trekt, kan ze vast en zeker verrassen!”

Worst kan zeker verrassen in Oostende, als ze geen stress heeft.

Ruben Van Gucht

De regerend wereldkampioene bij de dames is de 22-jarige krullenbol, Ceylin del Carmen Alvarado. Zij kende dit seizoen een sterke start, maar na de Koppenbergcross stokte er wat bij haar. Zou zij veel merken van het publiek dat niet langs de kant mag staan?

Ruben Van Gucht: “Ze heeft inderdaad 2 à 3 weken aan de top gereden en dan is het wat bergaf gegaan. Dat zijn we alleszins niet gewoon van Alvarado. Nu lijkt het me wel onwaarschijnlijk dat het publiek daar voor iets tussenzit, in het veldrijden lijkt me dat namelijk minder erg. Of je nu op plaats 1 rijdt of je rijdt 3e, het publiek schreeuwt sowieso de pannen van het dak. Dus gebrek aan toeschouwers lijkt me geen factor die meespeelt bij haar, misschien is het het gewicht van die trui. Maar iedereen kan weleens een dipje ervaren. Schrijf haar niet af in Oostende want met dat krachtig parcours kan ze zeker wat uit d’r mouw schudden!”

De 4 besten in het veldrijden van het afgelopen seizoen op één foto. Hoogstwaarschijnlijk rijdt één van deze 4 volgend seizoen met de regenboogtrui om haar schouders.
Foto: Vincent Kalut
Bron: Photo New
s

Over Betsema en Brand kan Ruben kort maar krachtig z’n mening geven:

Ruben Van Gucht: “Ik denk dat zij beiden in zeer goede doen verkeren. Het is ongelooflijk met wat voor een soepelheid beide Hollandse dames rondrijden. Brand steekt er zeker naar het einde toe dan voor mij nog net een tikkeltje bovenuit als het er op aankomt terwijl Denise het moet hebben van een slijtageslag. Vroeg de registers opengooien lijkt me Betsema’s beste kans.”

De Belgische vrouwen kunnen in het veld niet tippen aan onze noorderburen. De topjaren van Sanne Cant lijken voorbij, voorlopig is zij de enige die af en toe nog eens in de buurt van de top 5 komt. Vorige week zondag werd Cant wel al voor de 12de keer op rij Belgisch kampioene in het veldrijden. Het was haar eerste overwinning in een jaar tijd, haar laatste overwinning dateerde van het vorige BK. Bondscoach Sven Vanthourenhout meent nochtans dat Cant dicht tegen het podium aan zou kunnen gaan leunen op het wereldkampioenschap, al lijkt dit eerder wishful thinking.

Ruben Van Gucht: “Het is bovenal erg jammer dat we geen rol meer van betekenis spelen in het veldrijden, België zijnde. Helaas! Ik snap de gedachte dat het eerder dromen is maar iets in mij zegt het omgekeerde. Als ze ergens op het podium kan belanden, dan is het daar wel op dat iets lichtlopender parcours. De mengelmoes van haar ervaring, gecombineerd met de techniek en het zand maakt het geen onmogelijke opdracht. Het is wel een parcours dat kansen biedt voor Sanne Cant. Al zal ze een superdag nodig hebben!”

Sanne Cant volgde zichzelf op als Belgisch kampioene in Meulebeke. Ze werd er voor de 12de keer op een rij eigenaar van de fameuze tricolore.
Foto: BELGA

Lotte Kopecky, Belgisch kampioene op de weg, keerde afgelopen winter dan weer terug in het veld en werd ook meteen 2de achter Sanne Cant op het BK te Meulebeke. Een selectie voor het WK lijkt dus evident, maar wil ze dat wel met het oog op de klassiekers in het voorjaar én die o zo belangrijke Olympische Zomerspelen in Tokio? Van Gucht sprak met Kopecky in een interview voor Sporza-Thuismatch.

Ruben Van Gucht: “Lotte zal al zeker op stage vertrekken ten voorbereiding van het voorjaar op de weg. Ik vrees dat ze niet naar het WK zal afzakken omdat ze niet het risico wilt lopen dat men haar met de vinger kan wijzen na de Spelen! Ze is bang dat ze het dan op dat WK cyclocross zullen steken, mocht er iets fout gaan. Ik had tussen de lijnen door wel al in het snotje dat daar consensus over was. Dit jaar is net dat tikkeltje te belangrijk voor haar. Om dan op een WK misschien vanaf rij 3 te moeten starten, dat is ook niet de moeite. Als Kopecky rijdt, zal ze dat doen met het hoogst haalbare als doel. Niet voor een 12de plek! Overigens is het dus écht een heel technisch parcours, daar zou Kopecky misschien toch niet zo sterk voor de dag komen…”

Inmiddels werd bevestigd dat Lotte Kopecky kiest voor een buitenlandse stage, ze zal niet starten op het WK in Oostende.

Buiten Cant, Verdonschot, Franck en eventueel Ellen Van Loy zal het dan maar wat de selectie vullen worden voor de bondscoach, Vanthourenhout. De overige dames die in de top 8 reden op het BK zullen dan vooral in aanmerking komen. Dat zijn nu toch echt geen kleppers waarmee je potten kan breken?

Ruben Van Gucht: “Nee, dat klopt. Maar we hebben er gewoon geen meer. Overigens, mochten we 3 vrouwen hebben die presteren zoals de Nederlandse dames dan zou Vlaanderen zich zo niet vastklampen aan Kopecky, die rijdt uiteindelijk ook maar pakweg 12de in het hele pak. Maar net omdat we geen andere vrouwen hebben die prestaties leveren, hopen we zo op Lotte, en ook op Sanne. Het is een bekend probleem dat nu al 2 jaar aansleept, het zal nog wel even duren voor we een Belgische toprenster in het veld ontmoeten die kan bikkelen met de huidige top in de cross. De kans zit er dus in dat we een volledig oranje podium gaan krijgen in Oostende. Dat is enorm jammer.”

De kans zit er in dat we een volledig oranje podium krijgen in Oostende. Dat is enorm jammer.

Ruben Van Gucht

Tot slot, Ruben. Wie wint het WK veldrijden bij de dames?

Ruben Van Gucht: “Voor mij mag je Ceylin Alvarado noteren!”

Hiermee eindigt de voorbeschouwing van Ruben Van Gucht bij de dames. Over 2 dagen zal u bij MaurOvervanalles het 2de deel van ons gesprek kunnen lezen. Dan leest u hoe Ruben het WK bij de mannen verwacht. Ik zou zeggen, blijf op post!

Mauro Pauwels, 18/01/2021

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *