Michael Verschueren is nauw verwant aan voetbalclub RSC Anderlecht. Maar hij heeft heel wat meer op zijn palmares staan: zo is hij een succesvol self made zakenman, heeft hij politieke ambities, maar neemt ook zijn gezin een belangrijke plaats in zijn leven in. Maak kennis met de wondere wereld van Michael Verschueren!

4 keer tennissen per week, en als dat niet lukt, vervangt hij dat wel door lopen. Goed voor zo’n 16u sport per week. Michael Verschueren heeft absoluut geen zittend gat. “Iedereen zou zolang moeten sporten, je zou het dodenaantal zien dalen!”, duidt hij dan ook. Mocht u hem nog niet kennen, zal daar snel verandering in komen, want de Brusselaar legt vrijwel meteen de kaarten op tafel! Als u een Duracell-konijn bent met nood aan rust moet u hem zeker eens bellen! Hoe ijzig kalm een mens kan blijven…

Verschueren maalt een serieus aantal kilometers per week met z’n loopschoenen!

Michael Verschueren is medeaandeelhouder bij RSC Anderlecht. Misschien wel de meest gekende ploeg van België, maar zij zaten de afgelopen jaren in een dipje, zowel sportief als financieel. Toch lag Verschueren daar niet van wakker: “Ik heb op mijn 50ste gekozen voor RSCA, en hoewel ik geen operationele rol meer heb binnen de club sta ik nog steeds voor de volle 100% achter het project Anderlecht. Er is geen reden voor kopzorgen, want we hebben een groep mensen binnen paars-wit die deze ploeg ongelooflijk vooruit kan helpen, namelijk de aandeelhouders.”
Binnen de club Anderlecht gebeuren soms vreemde zaken, althans voor de buitenwereld. Want de slogan van het team luidt: “Trust the process!”, dus dan doen we dat maar. Sinds juni 2020 is Verschueren geen sportief directeur meer en dat resulteerde in een contactbreuk met de coach van paars-wit, Vincent Kompany: “Niks persoonlijk uiteraard, maar als ik niet meer met het sportieve bezig hoef te zijn, is het geen noodzaak nog contact te hebben met de coach. Daarvoor had ik dagelijks contact met Vince. Ik ben uit zijn dagelijkse realiteit gestapt en concentreer me volledig op de mijne!”

Ik ben uit Kompany’s dagelijkse realiteit gestapt en concentreer me volledig op de mijne.

Michael Verschueren

Zo heeft Verschueren geen sikkepit te maken gehad met de miljoenentransfer van belofte Jérémy Doku. Hij werd voor ruim 27 miljoen euro verkocht aan de Franse subtopper, Rennes. Nochtans was Doku de sterspeler van Anderlecht. RSCA is dan ook nog eens het team dat de jeugd een kans zou geven. Door Doku te laten gaan spraken ze zichzelf tegen, zo leek: “Dit is gewoon realiteit. Trouwens… Jérémy, beste speler? Ik zeg altijd: statistieken liegen nooit! Yari Verschaeren kan veel betere cijfers voorleggen dan Doku. En hij speelde al meer voor de nationale ploeg. Plus, in de laatste 2 seizoenen heeft RSCA al haar jeugdspelers opgesteld. Dan hoeven we niet te struikelen over deze transfer! Ik blijf me afvragen hoe mensen durven beweren dat we nu tegen onze eigen winkel ingaan. Anderlecht blijft de ploeg die het meest inzet op jeugd en Doku was slechts 8% van het project. We verkopen één speler, en dat is wat we moeten doen! Iedereen beweert dat we nu afwijken van onze strategie. Offcourse not!”

Binnen de komende 4 jaar kampioen spelen lijkt overigens geen overdreven verwachting voor Michael Verschueren: “Tuurlijk! Ons team mag gewoonweg geen lager doel voor ogen hebben. Kijk naar het DNA van de club: 34 titels! Kijk naar dat huis dat er staat en besef dat dit nog steeds een topteam is. Elke persoon binnen de club moet daarvan bezeten zijn. Offcourse, wij zullen sneller kampioen spelen dan verwacht, of mogelijk geacht wordt! Maar wij zullen nooit een payback-gevoel hebben. Als je een kampioenenclub bent en je valt in een diep gat dan zal je ongetwijfeld kritiek krijgen. Met Kompany zal het zeker lukken om zeer snel kampioen te spelen. Al reiken zijn ambities massa’s verder, dat mag gerust geweten zijn.”

Binnen de 4 jaar kampioen spelen is geen overdreven verwachting!

Michael Verschueren

Verschueren is overigens de enige Belg die actief is binnen het ECA. Dat is de Europese federatie voor voetbalclubs. “Ik doe dit om het land België alom bekender te maken in de voetbalwereld. Niet om RSCA te doen groeien, enfin, niet rechtstreeks. Want als onze Belgische competities beter worden, zal ook Anderlecht daar wel bij varen! Maar ik vervul de rol vanuit een Belgische context, dat beseffen de andere ploegen wel. Ik heb overigens al serieus grote aanbiedingen gekregen bij clubs binnen het ECA die ik nooit aanvaard heb. Waarom niet? Goh, ik heb al genoeg om handen!”
Daarom ook dat Verschueren aangeeft dat hij ‘nee’ zou zeggen tegen de rol als voorzitter van voetbalclub Anderlecht. “Het weegt gewoon niet op tegen al de rest van mijn functies”, aldus Verschueren.

Michael Verschueren en z’n vrouw, Stephy Germano, poseren met de rechtsback van RSCA, Michael Murillo.

Michael Verschueren en RSC Anderlecht zullen al talloze keren in één zin gebruikt zijn. De selfmade-man uit Itterbeek ademt voetbal, maar z’n leven bestaat uit nog zoveel meer. Als ik met hem over zijn reeds rijk gevuld leven praat, voel ik een humoristische, warme man aan de andere kant van de telefoon. Alsof het deugd doet dat koning voetbal even plaats maakt voor zijn eigen leven. Wanneer ik over zijn leeftijd begin tikt hij me toch even op de vingers. “Ela! Jij zegt dat ik 51 ben, het is 50, copain. 50! Je wilt toch niet dat ik me tegen je keer? Haha!”, aldus een grollende Michael Verschueren.

Als ik hem vraag naar de grootste verwezenlijking in zijn leven is hij klaar en duidelijk: “Mijn huwelijk. En dat is niet omdat ik punten wil scoren want Stephy is hier niet! Op professioneel vlak zou ik het niet weten… Ik ben begonnen met niks. Ik ben afgestudeerd, en heb me op het exporteren van meubelen gericht. Dan heb ik een communicatieagentschap opgericht en ik kan wel zeggen dat dat een succes was want dat heb ik 5 jaar geleden met succes kunnen verkopen aan een heel erg grote speler op de markt binnen de marketing! Daar ben ik erg trots op. Daarbuiten doe ik een beetje van alles wat… Ik stoef niet graag dus vind ik het heel moeilijk om mezelf te loven.”

Ik stoef niet graag dus vind ik het heel moeilijk om mezelf te loven.

Michael Verschueren

Verschueren weet maar al te goed hoe de bedrijfswereld in elkaar zit. Hij is een duizendpoot met macht. En hij laat bij massa’s mensen een impressionante indruk na. Alsof hij alles kan. Toch heeft de selfmade-man het soms ook moeilijker dan velen denken: “Het is soms lastig om het niet door te laten wegen op je gezin. Als je met 3 bedrijven tegelijk bezig moet zijn, is het uiterst belangrijk de juiste man op de juiste plek te weten zetten. Dat is geen sinecure! Hier davert de grond ook wel eens, maar waar niet?”

Naar het einde toe neemt het gesprek een zeer interessante wending. Want Michael Verschueren heeft zowaar de ambitie om in de politiek te gaan! “Eerst en vooral moet er iets gedaan worden aan de communicaties tussen partijen. We zijn in mei 2019 naar de stembus gegaan en pakweg 500 dagen later hadden we pas een regering. Dat is zielig, niet?”
Verschueren ambieert niet per se een hoge functie. “Het zal nog niet voor direct zijn maar het zou zomaar eens een gemeentelijke bedoening kunnen zijn. Het doel zou zijn de mensen te helpen, zoals in de meeste van mijn ondernemingen! Al jaar en dag volg ik de nationale politiek op de voet, dus waarom niet durven dromen? Misschien doe ik er niks mee, misschien zit ik over 5 jaar in de gemeenteraad, of misschien zit ik over 5 jaar in het parlement! Wie zal het zeggen?”

Tot slot vraag ik Verschueren naar zijn vader, gewezen Anderlecht-voorzitter Michel Verschueren: “Hij stelt het goed en woont heel erg groot. In principe heeft hij dus niet te klagen, maar gemakkelijk gaat het uiteraard niet. Iedereen heeft het moeilijk in tijden van corona”, zo besluit hij.

Michael Verschueren windt er geen doekjes om: “Hier davert de grond ook wel eens, maar waar niet?”

Al lijkt hij soms een man die moeilijk te doorgronden is, eens Verschueren aan het babbelen is, ontstaat een soort van sfeer die moeilijk te beschrijven is. Af en toe voel je dat wanneer hij uitbundig over iets vertelt, hij toch eventjes inhoudt om te checken of hij niet lyrisch lijkt te doen. Een interessant iets om op te letten tijdens het gesprek voor mezelf… Een zakenman die z’n waardigheid niet kwijt wilt, die zijn naam hoog het vaandel in wil houden. Maar toch toont dat hij enthousiast is over zijn verwezenlijkingen! Hoe ijzig kalm Verschueren soms deed, zo enthousiast was hij nog geen 3 minuten verder in het gesprek. En dat kan ik dan ook concluderen aan het eind van het interview. Michael Verschueren is een kalm persoon, die op de juiste momenten weet te pieken om je te overtuigen van zijn ideeën!

Mauro Pauwels, 16/01/2021

2 reactie op “Michael Verschueren, offcourse!”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *