Zaterdag 26 juni is een hoogdag voor wielerliefhebbers, dan gaat de Ronde van Frankrijk van start. Opnieuw 3 weken smullen van de Franse schoonheid, het offensieve koersgedrag én, hoogstwaarschijnlijk, weer wat supporters langs de weg! Wat mogen we nu eigenlijk verwachten van de komende Tour? Wie pakt de prijzen en wie maakt kans op een ritzege? Renaat Schotte, verslaggever voor Sporza vanop de motor, blikt vooruit op de Tour de France, editie 108!

Al jaar en dag is Schotte dé man op de motor voor de openbare omroep. Dit jaar zal hij voor de 3de keer live-verslag uitbrengen vanop zijn gemotoriseerd stalen ros tijdens de Tour. Volgend jaar zal hij de Tour overigens verslaan vanuit de commentaarcabine, in plaats van Michel Wuyts. Wanneer ik hem bel is Renaat nog slechts 400 kilometer van Brest verwijdert, daar ligt de ‘grand départ’ dit jaar. Tijd genoeg dus om nog even zijn licht te laten schijnen op de aankomende Tour de France!

Allereerst, Renaat, wat vind je van het parcours dit jaar? Men zegt dat het te licht is.

Renaat Schotte: “Dat het lichter is dan andere jaren, vind ik relatief. Tenslotte maken de renners de koers. Het zal, zoals altijd, een zeer zware Ronde van Frankrijk worden. Dit is de belangrijkste ronde ter wereld en elke renner komt hier, in principe, in topconditie aan de start! Misschien zorgt het beperkt aantal aankomsten bergop wel voor extra spankracht, als alles wat dichter bij elkaar blijft. Het zou zomaar eens een spetterende laatste tijdrit kunnen worden…”

HET GEEL:

Het openingsweekend heeft meteen heel wat te bieden, met twee aankomsten heuvelop. Verwacht jij de ‘usual suspects’ of toch een outsider?

Renaat Schotte: “De grote namen hebben, uiteraard, een streep voor dankzij hun prestaties van het afgelopen seizoen. Ik denk ook aan mannen als Greg Van Avermaet en Dan Martin. Eén aarzeling in de slotfase kan ervoor zorgen dat er een heel verrassende ritwinnaar uit de bus komt. We moeten de tunnelvisie van ‘de grote 3’ wat vermijden, uiteindelijk hebben er heel wat anderen grote koersen gewonnen dit seizoen. Waarom kan Roglic niet meteen winnen? De klassementsmannen moeten alleszins mee zijn, anders komen ze in de problemen.”

Verwacht jij nu meer van Pogacar en kan Roglic hem verslaan?

Renaat Schotte: “Velen verwachten dat Pogacar alles en iedereen naar de vaantjes zal rijden maar daar ben ik niet zo zeker van. Die inzinking zal Roglic geen tweede maal overkomen hé! Overigens was hij vorig jaar dé beste man in de Tour, met uitzondering van die tijdrit, daar had hij een off-day. Primoz zal vastberaden zijn om die lacune op z’n palmares weg te werken. Maar als je ziet hoe goed hij zich herpakt heeft en toch de Ronde van Spanje wist te winnen, ben ik ervan overtuigd dat hij klaar is om het geel mee naar huis te brengen.”

Vorig jaar pakte Tadej Pogacar in extremis nog het geel, een dag later kreeg hij de felicitaties van het kind van de rekening, Primoz Roglic.

In de Ronde van Spanje was Richard Carapaz misschien wel de betere man.

Renaat Schotte: “Klopt. Ik zit dan ook al een tijdje met het gevoel dat hij de vooruitgeschoven man wordt bij Team Ineos. De Ecuadoriaan zal veel in het offensief mogen gaan terwijl Thomas misschien mag afwachten. Op basis van de Ronde van Zwitserland – die Carapaz won – denk ik dat hij in betere vorm verkeert. Met Porte en Geoghegan Hart hebben ze de perfecte pionnen op het schaakbord om de rest kapot te rijden, ze komen met de beste ploeg in jaren aan de start. Team Ineos kan niet bepalen wie de Tour wint, maar ze kunnen wel bepalen wie de Tour verliest!”

HET GROEN:

Alludeer je op een duel tussen Sagan en Colbrelli voor de puntentrui of verwacht je iets anders?

Renaat Schotte: “Tegen een normale Sagan is Colbrelli geen partij, volgens mij. Peter Sagan gaat, als alles goed verloopt, met de vingers in de neus de groene trui pakken. Maar ik ben wel benieuwd naar Wout Van Aert. Bij aanvang van de Tour zal het geen doel zijn, hij mikt eerder op de gele trui en een etappezege. Andere besognes dus. Maar als hij de groene trui eens rond de schouders zal dragen, denk ik niet dat hij hem zomaar afgeeft! Wout zal ook die vrijheid krijgen van het hyperprofessionele Jumbo-Visma. Je haalt de groene trui binnen door zelf vol aan de bak te gaan, daar heb je geen ploeg voor nodig. Kijk naar Sagan, die heeft het al die keren al op z’n eentje gedaan!”

Er zijn normaal gezien 8 sprintkansen voor de spurtbommen. Deceuninck-Quickstep heeft op het nippertje beslist Mark Cavendish mee te nemen. Wat verwacht je van de Britse veteraan?

Renaat Schotte: “Hij was zeer goed in de Baloise Belgium Tour en heeft daar Merlier en Ewan over de knie gelegd, weliswaar eenmalig. Cavendish zal met een soort euforie aan de start komen. Marks persoonlijkheid drijft op emotie, dus die positieve vibe die hij nu heeft, zal hem vleugels geven. De conditie is er. Veel zal afhangen van de eerste sprints. Tankt hij daar vertrouwen, dan zal Cavendish een etappe binnenhalen. En wie weet, wel meerdere… Maar tegen Caleb Ewan en anderen wordt het zeker niet simpel! Anderzijds heeft hij de beste lead-out ter wereld voor zich, Michael Mørkøv.”

Peter Sagan lijkt onklopbaar voor het groen, zeker nu Sam Bennett niet meerijdt. Maar kan Wout Van Aert ‘Peter de Grote’ kloppen?

Over de bergtrui en de witte trui houdt Schotte het kort. De bolletjes is haar grandeur kwijt, volgens Renaat. En het wit is nooit een doel an sich. Dat is allemaal het gevolg van de manier waarop er gekoerst wordt, meent hij. Er zijn twee klassementen die er echt toe doen voor Renaat Schotte, het geel en het groen. Voilà, dat is dan ook weer duidelijk!

Verwacht je veel publiek langs de kant van het parcours?

Renaat Schotte: “Tussen start en finish zal er heel wat publiek staan. Qua gevoel zal het weer een old-school Tour zijn! Enkel in de vertrek- en aankomstzone zal het nog kalm zijn.”

De Belgen:

Kunnen jongens die het in de Tour al veel probeerden, zoals Stuyven en Naesen, nu eindelijk eens raak schieten?

Renaat Schotte: “Het is zeker geen mission impossible. In de Tour komt het aan op details, alle puzzelstukjes moeten gewoon in elkaar vallen. C’est simple comme bonjour. Stuyven heeft al zo vaak top 10 gereden, ooit lukt het weleens. In Sanremo gingen Van Aert en van der Poel zogezegd winnen? Maar neen, Jasper Stuyven won.”

Er is hoop voor de Belgen!

Renaat Schotte: “Absoluut. Ik heb bij aanvang van de Giro d’Italia een uitspraak gedaan, die later volledig uit z’n verband is getrokken. Ik ga die opnieuw doen: in theorie kunnen we elke etappe winnen. Ik moet er wel bij zeggen dat de aankomsten bergop iets problematischer zijn. Al hebben we met Dylan Teuns ook een uitstekende berggeit voor onze natie. Het zal natuurlijk niet gebeuren, maar de theoretische mogelijkheid is aanwezig! Wij hebben het type renners om in elke rit toe te slaan, mits eventueel de bergetappes. Maar wie weet doet Teuns daar een straf nummertje, je weet maar nooit. Wij kunnen elke rit winnen, klaar.”

22 Belgen starten in deze Tour, dat is enorm veel. Mannen als Stuyven en Naesen moeten nu toch eens hun gram kunnen halen, meent Renaat Schotte: “Plots vallen die puzzelstukjes in elkaar.”

PRONOSTIEK:

Tot slot, Renaat. Wie wint de Ronde van Frankrijk volgens jou?

Renaat Schotte: “Primoz Roglic. Ik heb het in m’n hoofd gestoken dat hij zal winnen, al vanaf Parijs-Nice. Zijn verdere prestaties hebben m’n gevoelens alleen maar versterkt. Pogacar is in orde, maar ik geef z’n opponent een streep voor. Dit jaar is het écht de kans van z’n leven!”

Ik schrijf het op: Roglic wint de Tour!

Renaat Schotte:(lacht), mocht ik het met zekerheid weten zou ik schatrijk worden!”

Ik wens je een zeer fijne Tour de France. Bedankt, Renaat!

Mauro Pauwels, 25/06/2021.

Eén reactie op “Renaat Schotte blikt vooruit op de Tour: “In theorie kan er elke dag een Belg winnen!””
  1. Leuk geschreven, informatief… als leek in het wielrennen heb ik heel wat bijgeleerd. En weet ik op wie ik moet wedden! 😃

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *