Verworpen, verloochend, verregaand… Die woorden starten allemaal met een ‘V’, de ‘V’ van Vlaams Belang. Vlaanderens grootste politieke partij, volgens recente peilingen. Maar kampen ze met een imagoprobleem? De ‘V’-woorden doen vermoeden van wel, ze typeren het Vlaams Belang. Nochtans is de partij momenteel een goed geoliede machine. Een schip dat aan een serieus aantal knopen afstevent op, zo lijkt, een (nieuwe) verkiezingsoverwinning in 2024. Dat hoopt ook de kapitein van het schip, de heer Tom Van Grieken. Samen met hem blik ik vooruit op wat hét jaar moet worden voor zijn partij. En we bespreken nog meer dingen: ook LGBTQI+, het voorbije EK en Jürgen Conings komen aan bod.

Op TV vaak een harde man, die recht voor de raap is. Tom Van Grieken zal zich niet aanpassen aan anderen hun wil. Hij vaart z’n eigen koers. Toch is Van Grieken zeer gastvrij, hij maakt tijd voor me vrij en we hebben een gesprek van ongeveer dertig minuten. Netjes is de voorzitter van het Vlaams Belang altijd, maar strak in het pak zit hij deze keer niet. Ongeschoren en met een simpel hemdje. Het doet m’n stereotype beeld van een Vlaams Belanger vervagen. Vooral omdat dé voorzitter zich even niks aantrekt van de strakke, nette dresscode bij zijn partij. Ik begin meteen over het onderwerp dat de partij het meeste bezighoudt momenteel, wat het boerenjaar moet worden: 2024.

2024

De voorbije weken liet Bart De Wever, voorzitter van N-VA, duidelijk verstaan niet te willen regeren met Vlaams Belang. Is jullie sprankeltje hoop voor 2024 nu volledig verdwenen?

Tom Van Grieken: “Het plan is altijd geweest om in 2024 de grootste partij van Vlaanderen te zijn. Als we groot genoeg zijn kunnen ze ons niet negeren. Tevens zouden we dan het initiatiefrecht hebben. Dat lijkt ons de beste uitgangspositie om de Vlaming het beleid te geven waarvoor hij/zij al zolang stemt. Het motto blijft: ‘In de oppositie als het moet, in de regering als het kan!’  Vlaams Belang zal haar ziel niet verkopen om mee te kunnen regeren. We willen met alle partijen praten. N-VA helt het meest naar onze kant. Het is erg jammer voor de rechtse kiezer dat ze bij N-VA liever praten met de PS dan met ons.”

U bent eigenlijk quasi verplicht om te hervormen, indien u in zee wilt kunnen gaan met andere partijen.

Tom Van Grieken: “Toch niet! De kiezer kiest voor ons beleid, en niet voor dat van andere partijen. Dus wij zullen ons niet confirmeren naar de eisen van zij die verkiezingen verloren hebben.”

Heeft uw partij mensen als Theo Francken nodig om het imago op te krikken? Politici van N-VA die zich wat rechtser wanen dan anderen.

Tom Van Grieken: “Ik concentreer me daarvoor niet op één persoon maar ik vind wel dat die rechtse N-VA’ers, die het gros zijn van hun kiezers, eens met hun vuist op tafel mogen kloppen. Ze mogen eens duidelijk maken dat niet enkel de verruimers, overlopers en linkiewinkies binnen die partij met de plak hebben te zwaaien. Bart De Wever is ooit populair geweest met z’n rechts programma, nu verlaagt hij zich reeds naar een coöperatie met de PS, ik weet niet wie het hem influistert… Er is een groot tekort aan harde én rechtse N-VA’ers.”

Het lijkt niet meer goed te komen tussen Bart De Wever en Tom Van Grieken…

Tom Van Grieken: “Jawel! Maar politiek is een stevige stiel. Ik heb nooit tot de slippendragers van Bart De Wever behoort en ben het oneens met zijn strategie. Zijn confederalisme heb ik als Vlaams nationalist altijd verworpen. Dat betekent niet dat ik de mens Bart De Wever niet kan luchten.”

Het Vlaams Belang stijgt gestaag, hoelang kunnen de andere partijen jullie nog negeren?

Tom Van Grieken: “Ideaal zou zijn dat we 50 procent hebben, dan hebben we niemand meer nodig. Er was reeds een wake-upcall in 2019 toen we 14 procent stegen, zo een sprong zullen we waarschijnlijk niet meer maken. Toch zullen andere partijen op een bepaald moment eens moeten nadenken hoe diep zij verder willen zakken door elke keer links aan de macht te houden.”

Ik heb nooit tot de slippendragers van Bart De Wever behoort.

Tom Van Grieken

Wat verwacht u van de verkiezingen in 2024?

Tom Van Grieken: “We houden onze voetjes op de grond. Op 3 jaar tijd kan er veel gebeuren in verkiezingsland. Uiteraard willen we de verkiezingen winnen, dat is ieders ambitie. Ook het Vlaams Belang zal altijd partners nodig hebben, die gaan enkel naar ons luisteren als we een goed resultaat neerzetten. Toch gaan onze mensen niet zweven, dat doen we ook niet in onze communicatie.”

POPULARITEITSGEHALTE

Is sociale media het geheime recept voor de populariteit van uw partij? Of toch maar het collectieve falen van het Belgische systeem?

Tom Van Grieken: “Ook socialisten of christendemocraten kunnen gebruik maken van sociale media. Het succes van onze partij hebben we te danken aan onze boodschap. Wij maken een fundamenteel andere analyse en andere keuzes dan al die andere partijen wat ons land betreft. Wij kiezen niet voor de cancelcultuur of multicultuur, zij wel. Het Vlaams Belang zegt wat heel veel mensen stilletjes denken en dat doen we zonder anderen naar de mond te praten. We zeggen waar het op staat, of men dat nu leuk vindt of niet. What you see is what you get. Sociale media is enkel het medium waar we onze boodschap verspreiden hé.”

U bent overigens al meerdere keren gewaarschuwd én gebannen op Twitter en Facebook.

Tom Van Grieken: “Telkens onterecht! Eén keer had ik zogezegd beelden uit de privésfeer gedeeld en van Facebook kreeg ik een laatste waarschuwing omdat ik het overlijdensbericht van Jürgen Conings gedeeld had. Dat zou verheerlijking van geweld zijn. Ik vind dat die multinationals zeer rudimentair optreden tegenwoordig. Ze nemen buiten proportionele sancties en dat is helemaal niet democratisch.”

Bent u van plan het rustiger aan te doen nu op uw kanalen?

Tom Van Grieken: “Neen! Ik val nog liever dood. Een Vlaams Belanger zal altijd zeggen waar het op staat. Het moment dat we als brave schaapjes gaan luisteren naar die multinationals kunnen we beter het boeltje sluiten.”

Van Grieken heeft genoeg van de censuur bij multinationals.

JÜRGEN CONINGS

De naam is gevallen: Jürgen Conings. Vindt u dat hij een groot gevaar was voor België?

Tom Van Grieken: “Ik denk dat meneer Conings zichzelf best had aangegeven, dat had een mensenleven kunnen besparen. Ik weet niet of hij heel concrete plannen had. De boobytrap aan z’n wagen bleek helemaal niet gevaarlijk te zijn, z’n wapens waren slechts oefenwapens waar je niemand mee kunt vermoorden. Mocht hij een aanslag willen gepleegd hebben op de heer Marc Van Ranst is dat uiteraard zeer verwerpelijk. Dan was hij een gevaarlijk individu. We zullen het hoogstwaarschijnlijk nooit weten.”

Heeft uw partij imagoschade geleden door het feit dat meneer Conings lid is geweest van het Vlaams Belang?

Tom Van Grieken: “Daar hebben we geen stem mee verloren, volgens mij!”

Vindt u het niet verdacht dat de burgemeester van Maaseik het lichaam ontdekte? Hij trommelde namelijk de nodige diensten op vanwege een lijkgeur.

Tom Van Grieken: “(lacht) Het is zo surrealistisch dat het wel waar moet zijn! Marc Dutroux werd gevonden door een boswachter en Jürgen Conings door een snuffelende burgermeester. Waar er ook nog eens een boswachter over diens levenloze lichaam is gestruikeld. It must be Belgium!

De vondst van Conings? Het is zo surrealistisch dat het wel waar moet zijn!

Tom Van Grieken

VLAAMS VOETBALTEAM

Heeft u gesupporterd voor de Rode Duivels, tijdens het afgelopen EK?

Tom Van Grieken: “Ik ben geen liefhebber. Ik word niet wild van voetbal.”

Was u wilder geworden mocht er een Vlaamse nationale ploeg op het veld hebben gestaan?

Tom Van Grieken: “Ja, zonder meer. Ik begrijp niet waarom het Verenigd Koninkrijk met Wales, Schotland, Engeland én Noord-Ierland door 4 ploegen vertegenwoordigd kan worden en wij als België niet door 2 teams.”

U zou in de spionkop plaatsnemen bij een Vlaams team.

Tom Van Grieken: “Klopt, meer voor de sfeer en omdat ik graag met Vlaamse leeuwen wapper. Minder voor het spelletje!”

Tom Van Grieken maakt zich geen zorgen over eventuele imagoschade na de zaak van Jürgen Conings.

HOLEBIWET HONGARIJE

Wat is uw mening over de verstrengde holebiwetgeving in Hongarije?

Tom Van Grieken: “Als men homofilie had bestraft zoals pedofilie, zou ik me hebben laten horen. Maar ik vind dat een natie het recht heeft de wetgeving aan te passen. De volgende regering kan iets anders stemmen. Een deel van die wet ging over seksueel gerelateerd videomateriaal, en dat dit voor een bepaald uur niet getoond mag worden op TV. Als ik eerlijk ben, voor mij hoeft dat ook niet. Alles is zeer geseksualiseerd op televisie. Soms kijken daar nog erg jonge kindjes naar. Mocht homofilie verboden zijn in Hongarije dan is dat verwerpelijk. Maar al bij al valt het nog mee. Het is een conservatiever normen- en waardenpatroon, maar dat mag hé! We zijn niet verplicht de LGBTQI+ of transgender-ideologieën als een religie te volgen. Ik ben een heteroseksuele, blanke en conservatieve man. Mijn ideeën zijn anders dan bij die compleet doorgeslagen transgender-ideologie.

U vindt dat er een te groot drama van  wordt gemaakt?

Tom Van Grieken: “Ik behoed me vooral voor een Sharia-achtig iets… Waar je niks anders mag denken of sociaal doodgemaakt wordt. Daarbij aansluitend de ongelofelijke hypocrisie… In Hongarije mag én kan men op straat komen om te demonstreren. Je kan er openlijk holebi zijn. Maar in al die moslimlanden staat daar de doodstraf op en je hoort er niks van. Daar is geen vrijheid van meningsuiting, geen vrijheid van religie. Daar hoor je die linkiewinkies helemaal niet over, ik stel me daar vragen bij.”

Zou u de wetten rond LGBTQI+ in België liever ook verstrengd zien?

Tom Van Grieken: “Ik vind dat je moet leven en laten leven. In je privé doe je wat je wilt doen. Gender is een sociale constructie, een uitvindsel. Het is geen biologisch gegeven. Geslacht is dat wel. Gender is een gevoel. Volgens mij is het enorm zwaar om als man gevangen te zitten in een vrouwenlichaam, of omgekeerd. Dat is niet iets waar je licht moet overgaan. Maar we moeten niet uit een bepaald gevoel rechten beginnen puren. Geen genderneutrale toiletten en andere… Als ik mij een oud mannetje van 80 jaar oud voel, mag ik m’n paspoort dan aanpassen en m’n pensioen aanvragen? Nee hé! Ik ridiculiseer mensen die zich anders voelen niet.”

We moeten niet uit een bepaald gevoel rechten beginnen puren.

Tom Van Grieken

Uw zoontje, Floris, is nu 8 maanden oud. Zou u er problemen mee hebben mocht hij later homoseksueel zijn?

Tom Van Grieken: “Totaal niet. Dat is overigens een geaardheid, en daar kies je niet voor hé!”

Bedankt voor het gesprek, meneer Van Grieken.

Mauro Pauwels, 20/07/2021

12 reactie op “Tom Van Grieken: hij die de leeuw weer wilt laten klauwen”
  1. Mauro, echt…. Wat een verduidelijkend interview. Je kan echt wel de essentie van de niet-essentie scheiden. Zo fier op jou!! XXX

  2. Proficiat! Dit is een mooi en vlot leesbaar interview. Op deze manier mogen van mij alle interviews neergeschreven worden.

  3. Heerlijk en eerlijk interview.Veel succes verder met je studie Mauro, je bent nu al een top interviewer.Veel succes voor 2024 Tom.

  4. Eerlijk interview, lang geleden en heb het met veel plezier gelezen. Correct en to he point. Doe zo voort jongeman en ga verder met correcte informatie. Bedankt!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *