Schrijven, presenteren, publiek opwarmen en radio maken! Tom De Cock is een échte duivel-doet-al! De Schotenaar wisselt graag af, onlangs werd z’n nieuwe boek ‘Lily’ dan ook gedrukt. Een geschrift dat haar oorsprong vond ergens in de eerste lockdown. Het is intussen Toms 3e boek dat in druk gaat. Maar, het gesprek gaat niet enkel daarover. Tom vertelt me ook over z’n leven: hoe hij strijdt tegen homofobie onder andere, een onderwerp dat vandaag actueler is dan ooit. Tevens vertelt Tom me over z’n periode bij radiozender MNM, en hoe lastig hij het had met zijn afscheid daar, een klein jaar geleden. De Cock en Pauwels in gesprek: het zou nog een leuke titel zijn voor een podcast.

MNM, het onvermijdelijke afscheid:

In de zomer van 2020 verliet je je geliefde MNM. Hoe lastig was die beslissing voor jou?

Tom De Cock: “Enorm lastig. Ik heb er dan ook jaren over nagedacht alvorens de uiteindelijke knoop door te hakken. De beslissing heb ik pas rond de lente van 2020 genomen. We zaten toen met z’n allen in lockdown en toen besefte ik pas: wauw, er bestaat ook nog een ander leven. Het idee speelde wel al zeer lang in m’n hoofd. Mijn energie ging grotendeels naar m’n radioprogramma en dat heeft veel krachten gekost, hoewel ik het supergraag deed! Ik begon teveel andere dingen te missen door radio maken. Het was tijd voor iets nieuw!”

Was radio maken dan een sleur geworden?

Tom De Cock: “Zo zou ik het niet noemen, dat is wat te negatief. Feit is dat ik elk jaar nieuwe dingen moest verzinnen voor, bijvoorbeeld, Moederdag. Maar dat was geen sleur, ik heb telkens gezorgd dat ik omringd was door nieuwe mensen, waardoor er steeds wel de nodige afwisseling was. Toch probeerde ik op het einde van m’n radiocarrière vaak boeken in m’n show te verwerken. Ja, dan merk je wel dat er een verlangen naar het schrijven is. Ik wou niet echt weg bij MNM, ik wou vooral naar andere dingen toe.”

Waar hou je je momenteel dan vooral mee bezig?

Tom De Cock: “Ik ben met van alles en nog wat bezig. Ik heb in de eerste plaats de luxe gehad meer tijd door te brengen met mijn gezin door mijn flexibele uren. Maar ik heb dus ook een nieuw boek geschreven, dat momenteel gedrukt wordt. Verder lees ik stemmen in voor televisie en maak ik ook televisieprogramma’s. Daar had ik als MNM-DJ niet echt de tijd voor. Maar ik zal misschien ook wel wat YouTube-reeksen maken, of podcasts… Daarnaast ben ik ook enorm gefascineerd in wetenschap! Zoals ik al zei: ‘k ben met best veel tegelijk bezig.”

Een zeer breed arsenaal aan bezigheden!

Tom De Cock: “Inderdaad, als ik voor één baas wou blijven werken, was ik gewoon bij MNM gebleven natuurlijk. Ik sta elke dag op met een bomvolle agenda, maar er zit zo een variatie in m’n dag dat ik het eigenlijk allemaal zeer graag doe.”

12 jaar lang maakte Tom De Cock radio, nu is het tijd voor andere dingen.

Tom De Cock, een auteur met fantasie:

Momenteel kunnen mensen jouw nieuwe boek ‘Lily’ pre-orderen bij de boekhandels. Schets eens even over wat het boek precies gaat!

Tom De Cock: “Lily is een meisje van 14 en zij leeft in het Europa van de volgende eeuw. De aarde is verder opgewarmd, de zeespiegel is zo’n 80 meter gestegen en de temperatuur bedraagt een slordige 45 graden Celcius. Lily leeft in een gesloten stad, onder een glazen stolp. Maar, zij heeft geluk. Want Lily is de bekendste influencer van de wereld. Samen met haar vakantielief maakt ze een soort wereldreis op een schip van ecologische piraten, maar die reis draait helemaal anders uit dan verwacht waardoor het leven van alle jongeren op de wereld compleet veranderen zal.”

Een mengelmoes van eigen fantasieën?

Tom De Cock: “Inderdaad, er komt erg veel aan bod. In de eerste plaats wou ik er een spannend boek van maken, gemixt met wat liefde en avontuur. Ik zou het een ecothriller willen noemen.”

Had je dit boek ook geschreven zonder de coronacrisis?

Tom De Cock: “Waarschijnlijk niet. Lily leeft trouwens in een wereld waar mensen elkaar niet meer aanraken, omwille van een virus zo’n 100 jaar geleden. Ik heb bewust willen inspelen op dat onderwerp omdat deze crisis ons ook enorm heeft doen nadenken over hoe het nu verder moet. Corona zal overigens niet de laatste keer zijn dat we dit soort situatie meemaken. Het coronavirus is een gevolg van hoe wij zijn omgegaan met de natuur en dus zal dat ook over 100 jaar nog een belangrijk thema zijn. In die zin heeft corona me enorm geïnspireerd.”

Homofobie, blijven vechten voor gelijke rechten:

Circa 2011 was er wat commotie rond een uitspraak van je. Je zei dat het verbod op bloeddonatie door homo’s dwaas en homofoob was. Hoe is die zaak geëvolueerd? Zijn er inmiddels tekenen dat men het verbod zou afschaffen?

Tom De Cock: “Homo’s mogen nog altijd maar bloed geven wanneer ze een jaar lang geen seks hebben met hun partner. Terwijl mijn hetero-vrienden nog steeds zouden mogen vrijen met hun vriendin. Ik blijf dat homofoob vinden. Het Rode Kruis mag met cijfers blijven zwaaien… Als je een document invult om bloed te geven, staat het er bijna letterlijk op: hetero’s wel en homo’s niet. Dat ik geen bloed mag geven? An sich maakt me dat niet veel uit, maar het gaat om het principe. En zelfs niet enkel om het principe: mensen die bloed geven krijgen bijvoorbeeld een halve dag verlof! Ik kan dat dus niet… Elke oproep om bloed te komen geven stoort me dan ook mateloos! Dit is pure discriminatie op basis van geaardheid.”

Vind je dat er over het algemeen correct gehandeld wordt tegenover mensen met een andere geaardheid?

Tom De Cock: “Absoluut, toch als je het binnen Vlaanderen bekijkt. Wij leven hier op een eilandje van verlichting. Maar er zijn nog steeds 6 landen in Afrika waar de doodstraf staat op homo zijn. In Rusland worden homobetogingen hardhandig aangepakt, er zijn in de Verenigde Staten nog steeds ontwenningsklinieken voor homo’s… Om nog te zwijgen over het standpunt van het Vaticaan. Buiten ons land is er dus nog veel te leren op vlak van homohaat. Ik heb me gelukkig nog niet vaak in m’n leven gediscrimineerd gevoeld. Maar ik vind niet dat ik daar dankbaar voor moet zijn, maar ben wel zeer blij met die rechten!”

Tom De Cock is al jaren z’n best aan het doen om vooroordelen tegenover homo’s definitief te doen verdwijnen.

Tot slot, maar gene krot:

Tom, stel jij nog grote doelen in je leven?

Tom De Cock: “Uiteraard, wat is het leven waard als je geen doelen voor jezelf vooropstelt? Ik wil geen grijs routineleven. Mijn grootste doel is om mijn dochter goed aan de start van haar leven te brengen. Dat lukt momenteel al aardig. Ik ben van plan nog heel veel boeken te schrijven, die zouden allemaal verfilmd mogen worden door Netflix! Harry Styles mag daarin de hoofdrol spelen, en zijn nummer geven! Ik wil nog mooie landen bezoeken, mooie televisieprogramma’s maken! En nog heel veel droomauto’s verzamelen! Ik ben nog niet in de helft van m’n leven dus laat maar komen!”

Een mooiere manier om dit interview af te sluiten, bestaat er niet. Tom De Cock is de eerste gesprekspartner die me zolang zal bijblijven, en dat door zijn warme persoonlijkheid. Aan het einde van ons gesprek toonde Tom zijn groot hart nog maar eens door te zeggen dat ik hem steeds mocht contacteren wanneer ik hulp nodig had in m’n weg naar de journalistiek. Een übersympathieke man, ondersteund door enorm veel ambitie, aangedreven door een onuitputtelijk groot hart. Dat is Tom De Cock ten voeten uit!

Mauro Pauwels, 26/04/2021

6 reactie op “Tom De Cock: duivel-doet-al uit Antwerpen”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *