U wordt het bijna gewoon, bij grote wielerevents hoort een voorbeschouwing op MaurOvervanalles door een wielerkenner. Voor de 2e maal doe ik daarvoor beroep op één van de bekendste experten van ons land: Renaat Schotte. Het komende wereldkampioenschap wielrennen komt namelijk erg dichtbij! De tijdrit bij de elite heren vindt reeds komende zondag, 19 september, plaats. Vanaf dan wordt u een hele week verwend met koers, om op 26 september het ultieme hoogtepunt te beleven, de wegrit! België is weer gastland, voor het eerst sinds de WK-titel van Mario Cipollini in 2002. Toen lag de aankomst in Zolder, nu ligt die in Leuven. Hoe liggen de kaarten voor het komende WK bij de elite heren? Renaat Schotte speelt even voor visionair!


TIJDRIT (KNOKKE-HEIST – BRUGGE)

Voor de tijdrit bij de elite heren wordt het West-Vlaamse landschap aangedaan. De rit zal plaatsvinden op 19 september en opent als het ware de festiviteiten rond het wereldkampioenschap. In Knokke-Heist rijden de renners het startpodium af, op het strand, en zetten ze koers richting Brugge. Met 43,3 kilometer is dit de langste tijdrit van het seizoen en dat is volgens Renaat Schotte een goede zaak: “Dit zal een andere referentie geven. Het EK tijdrijden was vele malen korter. Sterke tijdrijders met een hoge uithouding zullen zeker in het voordeel zijn tegenover diegenen die enkel prologen kunnen afwerken. Het is een doodeerlijk parcours.”

De uitslag komende zondag zal dus zeker niet liegen. Ook het weer is een belangrijke factor, de eventuele wind zal een cruciale rol spelen. “Het is een razendsnel parcours met een lus in waardoor de wind een beetje van alle kanten kan komen. Wind zou een goede zaak zijn voor de heren die aerodynamica nodig hebben, ik denk daarbij expliciet aan Remco Evenepoel. Momenteel spreken de weerapplicaties elkaar tegen dus ga ik nog even grondig moeten bekijken hoe de kaarten voor komende zondag liggen.”


Dat de finish van de tijdrit in zijn geboortestad Brugge ligt, maakt het nog net dat tikkeltje specialer voor Renaat. Na de finish op ’t Zand, het grootste plein van Brugge, weten we wie zich een jaar lang ‘wereldkampioen tijdrijden’ zal mogen noemen. “Ik besefte afgelopen week, toen ik de laatste meters van de tijdrit eens verkende, dat toppers als Ganna, Van Aert en Evenepoel hier straks over het asfalt stuiven. Het is een prachtig decor om te finishen.”


Over de Belgische selectie bestond weinig twijfel: bondscoach Sven Vanthourenhout neemt Wout Van Aert en Remco Evenepoel mee. Zij zijn de Belgische crème de la crème tegen de klok. Andere kanonnen als Yves Lampaert (Belgisch kampioen tijdrijden 2021) en Victor Campenaerts (2x Europees kampioen tijdrijden) worden niet opgeroepen. Volgens Schotte is dat de juiste keuze: “De geselecteerden zijn in het beste vormpeil van allemaal. We hebben het luxeprobleem dat ons land zeer breed vertegenwoordigd is qua tijdrijders op hoog niveau. We mogen al blij zijn dat we twee jongens mógen selecteren. Denk maar aan de woestenij waarin we ons 10 jaar geleden bevonden. We hebben een paar Belgische potentiële wereldkampioenen in de tijdrit aan de start staan en daar ben ik best trots op.”

BK Tijdrit 27 juni 2019 | Gemeente Middelkerke
In 2019 won Wout Van Aert het BK tijdrijden te Middelkerke voor Yves Lampaert en de piepjonge Remco Evenepoel.


WEGRIT (ANTWERPEN – LEUVEN)

De wegrit zal zich voornamelijk op het plaatselijke circuit in Leuven afspelen, al vertrekken de renners in Antwerpen. In totaal zullen ze 2568 hoogtemeters moeten overbruggen over een parcours van iets meer dan 268 kilometer. Klassieke renners zullen op dit geaccidenteerde parcours zeker tot hun recht komen. De Belgische selectie lijkt hiervoor uit het juiste hout gesneden: met Van Aert als speerpunt. “Over de selectie kon twijfel bestaan. Er zijn heel wat renners die er nét buiten zijn gevallen ondanks hun kwaliteiten, jongens als Greg Van Avermaet… Maar alle renners die ons land zullen vertegenwoordigen verkeren in uitermate goede doen. Denk maar aan Victor Campenaerts die zelden zo goed was op de weg als nu, hij werd echt incontournable. Ook Van Aert toonde zijn klasse met 4 ritzeges én de eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië. Deze jongens waren zo gemotiveerd voor de selectie en dat heeft geloond. Nu moeten we hopen dat er geen pech bij komt kijken en om even chauvinistisch te doen: al zeker niet bij de Belgen.”


Afgelopen zondag won Mathieu van der Poel de Antwerp Port Epic, bij zijn comeback op de weg. De Nederlandse alleskunner herstelde gedurende meer dan een maand van z’n crash op het olympisch kampioenschap MTB. De problemen met z’n rug lijken nu van de baan: “Van der Poel zal nog met twijfels zitten omwille van de lengte en hoogtemeters in de wedstrijd. Hij heeft niet dezelfde referentie als Wout Van Aert die al meermaals bewees dat hij in topvorm is. Maar zelfs als Mathieu geen 100% is, maakt hij kans. Dat is het voordeel van een supertalent te zijn!”, aldus Renaat. De Nederlandse selectie werd reeds bekendgemaakt: daaruit concludeerde Renaat alvast dat de noorderburen een te duchten concurrent zullen zijn op het WK met o.a. Van Baarle en Teunissen. (Man in vorm) Taco Van Der Hoorn en Niki Terpstra ontbreken.

Magnus Cort, Julian Alaphilippe, Benoît Cosnefroy en Wout Van Aert. Dit is slechts een greep uit de mooie lijst aan favorieten voor zondag 26 september. Maar welke outsider verwacht Schotte op de hellingen van Leuven? “Ik was enorm gecharmeerd door de Brit Ethan Hayter in de Ronde van Groot-Brittannië. Daarom houd ik hem zeker in de gaten. Het is een jonge snaak dus ben ik niet zeker of hij die lange afstand aankan, maar ik reken hem bij de outsiders. Ook bergop is hij buitengewoon sterk. Ook Tom Pidcock is mogelijk, al tasten we in het duister rond zijn vormpeil. Vervolgens moet je altijd rekening houden met Scandinaviërs, zij proberen doorgaans te pieken naar het wereldkampioenschap. De Italianen hebben in de breedte ook een zeer goede squadra dus ik verwacht wel wat.”

PARCOURS. Brabantse Pijl 2021: 27 (!) hellingen, de heraange... - Het  Nieuwsblad Mobile
De Moskesstraat wordt één van de scherprechters op het WK. In de Brabantse Pijl toonde Alaphilippe al even hoe je die omhoog moet knallen.


Eén ding is zeker: Renaat Schotte slaapt een hele koersweek met de glimlach op het gezicht. Ook als België naast de regenboogtrui grijpt: “Het is wereldkampioenschap in België. Dat gebeurt niet veel! Dit is uniek, als beste wielerland ter wereld. Qua belangstelling wordt het ook een zeer fijn WK. Het is bijna gedaan met die pandemie en dit zou weleens het bevrijdingsfeest kunnen worden voor vele Belgen. Ik ben er trouwens van overtuigd dat de Belgen zeer mooie resultaten zullen behalen.”, aldus Renaat Schotte.


UITZENDINGEN

Een week lang wielrennen op eigen bodem, dat kan u uiteraard allemaal volgen bij Sporza. Bij de tijdritten zult u steeds bediend worden door Renaat Schotte en José De Cauwer als commentator. Voor de wegrit van de heren elite hoort u (voor één van de laatste keren) Michel Wuyts en zijn vaste compagnon, José. Bij de vrouwen zal u vooral vergezeld worden door Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix. Bij de mixed relay deelt Renaat de commentaarcabine met Lieselot Decroix en José De Cauwer.

Bedankt voor deze voorbeschouwing, Renaat Schotte. En om af te sluiten: geniet, beleef en feest! ’t Is weer koers!


Mauro Pauwels, 16/09/2021


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *