U kent hem van zijn kus op de lippen met Linde Merckpoel, per ongeluk én live uitgezonden op TV. Wielrenner Stijn Steels is verder vooral goed gekend in het wieler-milieu. En er is nieuws, heet van de naald: de luxeknecht blijft The Wolfpack minstens één seizoen langer trouw. Reden genoeg om de West-Vlaamse wielrenner op te zoeken. Tijd voor een terugblik op vlak van prestaties, belevenissen en emoties. Tijdens de koers moet-ie bescheiden blijven, zo gaat dat als knecht. Wel, van mij kreeg hij deze keer permissie om het omgekeerde te doen: Stijn steelt (even) de show!

QUALITY TIME

Oktober is voor vele wielrenners een verademing, zo ook voor Steels. Wielrenners dienen een hele lange periode scherp te blijven, nu mag de riem even wat losser. Eind december is het weer alle hens aan dek, dan bereiden de heren bij Deceuninck – Quick-Step (volgend jaar: Quick-Step Alpha Vinyl) zich voor op het nieuwe seizoen. Stijn Steels heeft nu eindelijk de kans om wat meer bij zijn recent geboren dochtertje, Axelle, te zijn…


Even bij je kinderen kunnen zijn. Als wielrenner is dat vast geen sinecure?

“Nee, dat klopt. Axelle is pas 7 weken oud, we hebben er dus veel werk mee! Het was even wennen om een tweede kindje te hebben. Ik heb het m’n vriendin ook niet makkelijk gemaakt, want de dag na haar geboorte moest ik al twee weken weg voor de koers. Nu komt alles wel stilaan op z’n effen.”

Heb je Aloïs, het kersverse zoontje van Yves Lampaert, al vaak gezien?

“Uiteraard! We spreken regelmatig af naast het wielrennen en dan zijn de kindjes er ook regelmatig bij!”

DE KOERS

To the point nu, Stijn. Hoe is je afgelopen seizoen verlopen?

“Redelijk goed. Aanvankelijk startte het seizoen wat vreemd omdat er in mijn programma heel wat koersen werden afgelast, vanwege de -toen nog- woekerende pandemie. Hierdoor ben ik zonder kleine rondes te rijden, moeten starten aan het seizoen (eerste koers: 14/02/’21 met Clasica de Almeria). Ik ben conditioneel snel op niveau geraakt en dat is het hele seizoen zo gebleven.”

Je haalde een drietal weken geleden je beste resultaat van het seizoen (in de Münsterland Giro, 13e), maar telt als knecht die eindplaats minder mee?

“Meestal is mijn uitslag niet relevant, tenzij ik de rit win natuurlijk! In Münsterland was Cav (Mark Cavendish) kopman en hij heeft er gewonnen, dus dan ben ik tevreden. In de kermiskoersen rijd ik dan weer wel om te winnen hé!”


Heb je daar soms moeite mee, met dat knechten?

“Nee, omdat het bij een team als Quick-Step een zeer dankbare rol is. Er wordt vaak gewonnen en dan zijn we allemaal content. Bij een kleinere ploeg zou ik er minder mee om kunnen. Het geeft voldoening wanneer je kopman wint, want iedereen heeft daar een aandeel in! Je ziet het resultaat van je werk, en de sfeer is goed.”


Je blijft bij Quick-Step volgend seizoen, 100% zeker?

“Ja, absoluut! (klinkt in de war) Euhm, ik weet wel niet of dat al geweten mag zijn… (het nieuws was nog niet bekend op moment van interview).
Maar ik blijf dus bij de ploeg!”

Ik blijf bij de ploeg! Euhm, ik weet wel niet of dat al geweten mag zijn…

Stijn Steels

Heel fijn om te horen! Je hebt niet naar de volledige editie van Parijs-Roubaix kunnen kijken, door die rit in Münsterland. Maar leef je dan mee achteraf, met je maatje Yves Lampaert (5e)?

“Vanzelfsprekend, hij was toch teleurgesteld. Het was zijn dag, mét zijn superbenen! Jammer van de pech… Ik heb hem achteraf wel gebeld, maar veel zeg je dan niet aan telefoon. Lampie zei enkel dat de beentjes moe waren en dat er nog kansen komen.”


Hoe is het met jullie vaste trainingsgroepje, de Melkerie, gesteld?

“Het is moeilijk geworden om met z’n zevenen te trainen, omdat iedereen continu verhuist. Maar 60% van de tijd ga ik toch trainen met iemand van de groep. Jammer dat we niet meer zo dicht op elkaar wonen, dan hadden we soms het geluk dat we samen konden gaan trainen. In ons Whatsapp-groepje is er wel nog veel interactie!”


Bij deze, een oproep aan de leden van de Melkerie: Stijn Steels wil nog eens de baan op met de ganse bende.

“Wie weet?! Maar, ja… Tim Declercq woont in Houthulst en Jens Debusschere in Waregem. Dat is toch al een heel eind om er al fietsend bij te plakken.”


Tot slot, je bent de neef van sprintcoryfee Tom Steels. Geeft jou dat extra druk binnenin de ploeg (T. Steels is ploegleider bij Quick-Step)?

“Voor de ploeg maakt dat niet echt uit. Voor mij persoonlijk wel, ik wil me toch nog wel wat extra bewijzen. Je wil niet teleurstellen. Er is dus een bepaalde extra druk, het zij in positieve zin. De aanwezigheid van m’n nonkel geeft me motivatie en we kunnen het erg goed met elkaar vinden.”


Hoe moet ik mij de familiebijeenkomsten dan voorstellen bij de familie Steels? Wordt er veel over koers gepalaverd of juist helemaal niet?

“Toch wel, het gaat dan redelijk vaak over het wielrennen. Maar mijn nonkel en ik zien elkaar meer op de koers, dan naast de koers. De kans dat wij overigens samen op een familiebijeenkomst aanwezig zijn, is zeer miniem (grijnst)…”

Een kus op de wang wouden beiden… Steels en Merckpoel bij de start van de Ronde, in 2019. Meteen hét beeld van die Ronde Van Vlaanderen! Zo kan je ook wereldberoemd worden!

Bedankt voor dit open gesprek, Stijn. Geniet van een welverdiende rustperiode met je gezin en veel succes bij Quick-Step Alpha-Vinyl volgend seizoen!


Mauro PauwelsEén reactie op “Stijn Steels blijft een jaar langer aan boord bij wielergigant Quick-Step”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *