Nog maar 2 keer slapen en dan is het zover… De Ronde van Vlaanderen palmt komende zondag opnieuw alle huiskamers in. Vlaanderens Mooiste is een zekerheid in het wielrennen, al hing er nog nooit zo’n grote waas van onzekerheid rond de koers. De renners vallen als vliegen, vanwege ziekte. Jordi Meeus, profrenner bij BORA-Hansgrohe, blikt vooruit op wat zijn eerste Ronde van Vlaanderen zal worden.

Vrijdagochtend om 9u42, ik bel Jordi Meeus op om enkele vragen te stellen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Geen gezucht of vertwijfeling aan de andere kant van de lijn, Meeus gaat met plezier in op mijn verzoek. Clich√© of niet, de eerste vraag aan een wielrenner is altijd dezelfde: hoe is het gesteld met de benen? “Ik moet eerlijk bekennen dat ik de beste vorm niet te pakken heb. Na Tirreno ben ik uitgevallen met bronchitis en heb bijgevolg een week lang niet kunnen trainen. Het goede gevoel is sindsdien verdwenen.”

Meeus koestert in de Ronde dan ook geen eigen ambities: “Het wordt vooral zaak om het team zo lang mogelijk bij te staan. Een topresultaat zal ik sowieso niet rijden komende zondag.”
Het peloton wordt in een greep gehouden door de vele zieken, ondanks het feit dat er van corona quasi geen sprake meer is. Israel – Premier Tech (World Tour-ploeg) start zelfs niet aan de Ronde, vanwege een tekort aan renners. Het is zoeken naar een verklaring… “Het is moeilijk te zeggen wat de precieze oorzaak is. We hebben weliswaar twee jaar lang √°lles met mondmasker gedaan, zijn al die tijd compleet afgeschermd van de buitenwereld en nu kom je stilaan weer in het normale circuit terecht… We zijn weer wat meer onder de mensen en dan gaat het vlug. Je hoeft maar vijf zieke renners in een peloton te hebben en vervolgens gaat het rond als een lopend vuurtje.”

BORA en Meeus maken zich op voor de 106de Ronde van Vlaanderen. Foto: VeloImages

BORA-Hansgrohe beschikt over een sterk team zondag, met Nils Politt en Marco Haller als uitgesproken kopmannen: “Binnen ons team hebben zij het meeste kans op een topresultaat. We zullen er dan ook alles aan doen om ze in de eerste koersuren in een zetel te zetten.”

Voor Meeus, Limburger in hart en nieren, is het de allereerste keer dat hij deelneemt aan de oerklassieker. Maar zal hij wel uitrijden? In de E3-prijs en Gent-Wevelgem stapte hij twee maal vroegtijdig af: “Ik heb vooral veel zin om de Ronde van Vlaanderen als renner mee te maken. Het is geen must om uit te rijden. Ik hoop de ploeg zolang mogelijk te kunnen bijstaan. Men zal me een taak geven, ik ga die dan ook zo goed mogelijk vervullen. Daarna zien we wel hoe goed ik nog ben. Met deze vorm is het vooral zaak om niks te forceren en moet ik zorgen dat het niet nog meer bergaf gaat met de conditie.”

Ook Wout Van Aert, de gedoodverfde favoriet voor de Ronde, bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Het Vlaams wielerwonder is hoogst onzeker voor zondag nadat hij afgelopen week ziek werd. Het is nieuws dat ook bij BORA-Hansgrohe niet passeerde, al concentreert Meeus zich liever op het eigen team: “Er werd natuurlijk wel over gesproken, maar het is afwachten of hij zondag echt niet aan de start staat. Misschien voelt Wout zich gewoon even niet top en nemen ze bij Jumbo-Visma liever geen risico.”

De tactiek van andere teams zal volgens Jordi niet echt gaan veranderen mocht Van Aert niet deelnemen. Volgens Meeus zal vooral Jumbo zelf moeten aanpassen: “Met Wout had Jumbo iemand die elke aanval kon volgen en het vervolgens ook in de sprint kon afmaken. Zonder hem zullen Laporte en Benoot de kopmannen zijn, maar dan gaan ze er toch iets vroeger aan moeten beginnen.”

In Portugal stoomde Meeus zich klaar voor het Vlaamse voorjaar. Foto: Luca Bettini/Cor Vos

Als laatste snij ik een niet te onderschatten onderdeel aan. De nervositeit in het peloton is de laatste jaren fel toegenomen en daar gaat het slechte weer niks aan veranderen, integendeel: “Hoe gevaarlijker de omstandigheden, hoe harder er gevochten zal worden voor een plekje voorin. Het zal dus een extreem nerveuze koers worden en het gladde weer gaat daar niet goed aan doen.”

Tot daar de analyse van Jordi Meeus. Op naar zondag nu, op naar Vlaanderens Mooiste! Geniet ervan, beste wielerliefhebbers.

Mauro Pauwels

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *